Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Projekt Slavonija“ ili punim nazivom „Projekt Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“ više je puta najavljivan kao do sada najsveobuhvatniji program pomoći na području pet slavonskih županija.

Projekt je pokrenut s ciljem da se slabo razvijenim slavonskim županijama osigura 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova za različite projekte, a u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020. Tim sredstvima planiraju se značajna ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku.

Ovim velikim i važnim projektom želimo vratiti ljude na područje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema, omogućiti im nova radna mjesta i pokrenuti rast i razvoj gospodarstva u tim krajevima. Zaustavit ćemo negativan demografski trend koji je već dugo prisutan u istočnoj Hrvatskoj i vratiti dostojanstvo nekadašnjoj zlatnoj žitnici Hrvatske“, poručila je u priopćenju ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Projekt Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“ omogućit će projektima s područja manje razvijenih županija prednost u sufinanciranju putem izravnih dodjela, kao i mogućnost da ostvare dodatne bodove prilikom odabira projekata u otvorenim postupcima dodjele bespovratnih sredstava. Uvođenjem ovog projekta također je omogućen usmjereniji pristup korištenju sredstava EU fondova kako bi se na području slavonskih županija osigurala što veća apsorpcija EU sredstava i znatno ojačali kapaciteti dionika na razini lokalne i područne samouprave za pripremu i provedbu projekata u ovom financijskom razdoblju. Jedan od važnijih ciljeva je i stvoriti preduvjete za uvođenje posebnog regionalnog Operativnog programa za područje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema u sljedećem financijskom razdoblju Europske unije od 2021. do 2027. godine.

Do sada je u okviru Projekta Slavonija ugovoreno oko 2,3% sredstava, odnosno više od 420 milijuna kuna, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija te kroz Program ruralnog razvoja. Za Osijek je najzanimljivije to što se među već ugovorenim projektima nalaze i Studija razvoja gradskog prometa u Osijeku te Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara Pekara s Trgom V. Lisinskog u Tvrđi, a očekuje se još kapitalnih investicija poput gradnje nove luke za rasute terete.Tekst: Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
ERDUT - Kuću staru za ...
Štene rotvajlera ZIRO ...
Profesionalni majstori...
★☆★ ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:162

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Na Trgu

Propustili ste? Pogledajte!