Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Prije tri tjedna proglašeno je pripremno stanje obrane od leda na Dunavu i Dravi uslijed pojave velikih količina ledostaja te je zabranjena plovidba za sva plovila, osim plovila službi traganja i spašavanja.

Angažirana su i dva mađarska ledolomca koji su prošli tjedan, pri sibirski niskim temperaturama, razbijali led na Dunavu kako bi se uspostavila protočnost tom velikom rijekom i stabilizirala situacija.

Ledostaj je uzrokovao velike izravne i neizravne štete riječnim lukama u Osijeku i Vukovaru. U osječku Luku Tranzit svakog siječnja prosječno je uplovljavalo desetak teretnih brodova te se pretovarilo desetak tisuća tona rasutih tereta, no predviđeni riječni pretovar ovoga siječnja neće biti ostvaren.

U Luci Tranzit još ne mogu utvrditi koliku su izravnu ili neizravnu štetu pretrpjeli zbog obustave plovidbe i nemogućnosti uplovljavanja brodova, ali prve procjene govore o gubitcima koji se mjere u stotinama tisuća kuna.

Obzirom na vremensku prognozu i niske temperature, kao i na činjenicu da je pokrivenost Drave ledom još uvijek veća od 50% što znači da i dalje ni jedan brod neće uplovljavati u osječku luku, šteta bi mogla dosegnuti milijune kuna.

Inače, riječne luke u Osijeku i Vukovaru nisu jedine koje trpe velike gospodarske štete. Čitav promet na donjem plovnom putu Dunava, od Budimpešte do Crnog mora, je u zastoju, a najveći ledeni čepovi su u Rumunjskoj, na mađarsko-rumunjskoj granici te u Srbiji.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Jasmina Gorjanski/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
Stenci SREDNJEAZIJSK...
Primamo rezervacije za...
Zbog razlicitih prob...
Stroga i zahtjevna gos...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:157

Registrirani online (1): PhilippBayer


Objektiv031

Na Trgu

Propustili ste? Pogledajte!