Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila novu Uredbu o tarifi upravne pristojbe. Uredbom će se smanjiti pristojbe koje gospodarstvenici i građani plaćaju državi jer će se od 1. veljače smanjiti za 30% pristojbe za izdavanje osobnih i drugih dokumenata.

Tako ćete uz zahtjev za izdavanjem putovnice od sada priložiti 50 kuna državnih biljega umjesto dosadašnjih 70 kuna, a ukoliko vam se žuri i putovnicu želite dobiti po ubrzanom postupku, umjesto dosadašnjih 220 kuna platit ćete 200 kuna biljega.

Ali, nemojte odmah početi skakati u zrak od sreće: i dalje ćete morati platiti punu cijenu izrade putovnice od 320 kuna što znači da će vam ukupni troškovi izrade putovnice iznositi 370 umjesto 390 kuna. 20 kuna manja pristojba bit će i za vađenje vozačke dozvole.

Ako morate mijenjati ili raditi osobnu iskaznicu, ova vijest vam neće mnogo značiti jer se za izradu iste ni do sada nije plaćala upravna pristojba, pa neće ni ubuduće.

Od ostalih troškova, ukinuta je obaveza plaćanja pristojbi od 20 kuna za pokretanje postupaka, više se neće plaćati ni taksa za prijavu rođenja djeteta u maticu rođenih ili za prijavu braka sklopljenog u inozemstvu, kao ni za pijavu smrti u inozemstvu.

Smanjene su i brojne pristojbe koje plaćaju gospodarstvenici i obveznici. Tako će biljezi za upis u obrtni registar ubuduće koštati 250 kuna, biljezi za otvaranje turističke agencije 500 kuna, biljezi za otvaranje terase uz ugostiteljski objekt 200 kuna...

Smanjuju se i pristojbe za djelatnost u području odgoja, obrazovanja i sporta, primjerice za rad privatnih škola, i to s 3.000 na 2.100 kuna.

Vlada je ovu Uredbu predstavila u kontekstu olakšavanja poslovanja poduzetnicima i života građanima. Iako ukupne uštede koje građanima i gospodarstvu donosi ova uredba nisu velike, radi se o oko 25 milijuna kuna na godišnjoj razini, riječ je o prvoj od 140 mjera kojima Vlada do kraja godine namjerava rasteretiti gospodarstvo za ukupno 1,5 milijardi kuna.

Tekst: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
Nemački ovčar kvalitet...
CAFFE BAR POTRAŽUJE DJ...
Potrebni saradnici za ...
Labrador retriver sten...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:139

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Bajer