Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Sezona grijanja je u punom jeku. Redovito održavanje dimnjaka nužno je, pa ipak dio građana odbija pustiti dimnjačare u kuću. No, stručnjaci upozoravaju kako su štete koje nastanu ako se dimnjak zapali puno veće od njihovog čišćenja.

Prošle je godine bilo dvadesetak požara dimnjaka, a uglavnom su to bili dimnjaci onih građana koji su odbili čišćenje, a kada je došlo do požara bili su u čudu. Sada je sezona grijanja u punom jeku, trajat će još tri mjeseca, a od sredine listopada, do danas vatrogasci su intervenirali 14 puta. "Na svu sreću požari su bili bez žrtava i veće materijalne štete", rekao je u programu Radio Osijeka Dejan Lončarić, direktor osječke tvrtke "Dimnjak". Prema njegovim riječima, glavni razlozi izbijanja požara su neredovito održavanje i čišćenje dimnjaka te neodgovarajuće gorivo. "Građani bez konzultacija sa strukom, koja će provjeriti postojeće stanje dimnjaka, prelaze s jednog energenta na drugi, s plina na kruto gorivo, recimo. Najčešće postave preveliku peć u odnosu na dimnjak, dimjak to ne može povući, skupljaju se naslage smole i ako se dimnjak ne održava redovito, čađ i smola prijanjaju na stijenke dimnjaka i kada dođe do iskrenja – te naslage se zapale", objašnjava Lončarić. Ako dimnjaci nisu pravilno izgrađeni i ožbukani, požar se može prenijeti i na drvenu konstrukciju krovišta.

Lončarić ističe kako se broj ljudi koji odbijaju dimnjačarske usluge smanjuje, no i dalje je to veliki problem osobito u višestambenim objektima – na području grada Osijeka petstotinjak takvih objekata je neispravno, velik broj dimnjaka se nije nikada obnavljao i dotrajali su, a bilo je i slučajeva kada su stanari pojedinih katova zazidali dimnjak.

Prvi signal da nešto nije u redu s dimnjakom jest vraćanje dima u prostoriju. Kod krutog goriva, odnosno loženja na drva, dim se osjeti i vidi, što ostavlja mjesta vlasniku da odmah reagira, odnosno ugasi vatru i otvori prozore da bi dim izišao iz prostorije.

S portala Udruge dimnjačara Slavonije i Baranje
Pokazatelji da je došlo do požara dimnjaka:
- karakterističan zvuk koji dolazi iz dimnjaka poput glasnog huktanja.
- jako zagrijani zidovi kojima je obzidan dimovodni kanal. Oprez, ponekad su toliko vrući da može doći do opekotina prilikom diranja takvih zidova.
- let iskri iz grla dimnjaka
- karakterističan miris paleži.
Postupak u slučaju da je došlo do požara dimnjaka:
- Nazovite vatrogasce na broj 112 Dežurni djelatnik će trebati vaše podatke (ime i prezime, telefon, adresu), postupite prema njegovim naputcima.
- Prigušite otvore za zrak na ložištu kako bi smanjili gorenje i postupno gasite peć (ložište). Ne ulijevajte naglo vodu u peć, jer bi moglo doći do naglog razvoja pare što može uzrokovati opekline i pucanje peći zbog nagle promjene temperature
- Obavijestite susjede o događaju kako bi spremni dočekali vatrogasce.

Tekst: Radio Osijek/Samir Klasiček


 Stranica prilagođena ispisu
petrijevci sala za sva...
Stroga i zahtjevna gos...
Prodajem tri muska ste...
Pomeranski Špic štenci...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:63

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Oblaci