Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

IT sektor je već godinama jedna od najboljih poduzetničkih priča u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji te možda i najprepoznatljiviji brend u istočnoj Slavoniji. No, iako je to najbrže rastuća industrija u cijeloj županiji, cijelom sektoru kronično nedostaje radne snage.

Tim povodom održan je sastanak župana Vladimira Šišljagića s udrugom Osijek Software City na kojem se razgovaralo o tome kako riješiti problem nedostatka kadra te na koji način Županija može dodatno poduprijeti IT sektor i poboljšati postojeću dobru suradnju.

Predstavnici udruge Osijek Software City Ivan Varga i Bela Ikotić upoznali su župana s činjenicom da je uz godišnje povećanje od 30% IT sektor već nekoliko godina najbrže rastuća djelatnost na području županije. Trenutno djeluje 105 tvrtki i obrta s oko 1.000 zaposlenih, od kojih je dvije trećine visoko obrazovano, a prihodi ostvareni prošle godine iznose oko 500 milijuna kuna, od čega je čak 70% ostvareno na inozemnom tržištu. Očekuje se da u naredne 3-4 godine IT sektor udvostruči sadašnje poslovanje, odnosno zaposli dodatnih 2.000 osoba, uz dodatno povećanje prihoda.

No, najveći je problem nedostatak radne snage jer bi sektor mogao svake godine povećati broj zaposlenih i do 30% ali sustav formalnog obrazovanja ne prati potrebe tržišta radne snage zbog čega Osijek Software City, u potrazi za kvalitetnim kadrovima, mnogo napora ulaže u suradnju sa Sveučilištem, srednjim školama i mlađom djecom.

Župan Šišljagić istaknuo je kako Osječko-baranjska županija od samog početka projekta Osijek Software City prati i financijski pomaže njihov rad, a to će se nastaviti i ove godine kroz pet javnih poziva za dodjelu županijskih potpora (za informiranje i obrazovanje, savjetovanje poduzetnika, razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda, za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja te promotivne aktivnosti) koje će Županija objaviti 1. veljače, a na raspolaganju će biti više od 1,5 milijun kuna, kao i dvije kreditne linije s povoljnim kamatama. Županija je spremna financirati projekte, a od članica Udruge očekuje se potpora u osiguranju kadrova za edukacije.

Na sastanku je upozoreno kako se u posljednjih godinu dana intenzivno radi i na uključivanju što više žena u ovu izrazito mušku djelatnost jer se ravnomjernijim uključivanjem žena povećava učinkovitost i kultura poslovanja IT tvrtki. S tim ciljem prošle godine provedena je edukacija za 100 žena, a projekt se nastavlja i ove godine.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Obz.hr


 Stranica prilagođena ispisu
01-24-2017 07:11:00 pm :: kurbla
Nedostaju kadrovi na EU tržištu od 500 000 000 ljudi...

★☆★ ...
Na prodaju 4 muska ste...
Na prodaju stenci FRAN...
Uzgajivačnica Vajmarsk...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:104

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Crveni Osijek

Propustili ste? Pogledajte!