Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Međunarodni projekt PROMISE – ‘’Promocija podrške integraciji izbjeglica kroz uključivanje mladih: Konvencija o statusu izbjeglica iz 1951. i današnje izbjeglice’’ kojeg provodi Pravni fakultet i nevladine organizacije koje okupljaju mlade iz šest europskih država: Bugarske, Litve, Italije, Mađarske, Velike Britanije i Hrvatske, započeo je u rujnu 2016. godine.

Projekt je nastao kao odgovor na veliki val izbjeglica koji je od 2015. godine došao u Europu te potrebu informiranja javnosti o važnosti pravne zaštite izbjeglica poštujući Konvenciju o statusu izbjeglica iz 1951. i u isto vrijeme vodeći računa o današnjem društvenom i političkom kontekstu i problemima s kojima se tražitelji azila i izbjeglice suočavaju. Obrazovne institucije, lokalne vlasti, organizacije civilnog društva s naglaskom na organizacije mladih, uključene u projekt, pokušat će dati svoj doprinos promoviranju toloreancije informiranjem javnosti o problemima izbjeglica i migranata te njegovanjem boljeg međusobnog razumijevanja s lokalnim stanovništvom i time olakšati prihvat osoba pod međunarodnom zaštitom i njihovu integraciju u društvo u zemljama Europske unije. U šest europskih zemalja uključenih u provedbu projekta bit će organizirane javne rasprave s najvažnijim problemima s kojima se tražitelji azila i izbjeglice suočavaju te traženju riješenja njihove učinkovite integracije, potaknut će se stvaranje međunarodne mreže mladih koji žele pridonijeti procesu integracije izbjeglica i migranata te će se razviti alati za bolju integraciju izbjeglica i migranata, a kao podrška lokalnoj samoupravi i organizacijama civilnog društva. Na kraju ovog projekta bit će organizirana međunarodna konferencija i izdan priručnik o najboljim praksama uključivanjem mladih u integraciju izbjegica.Nositelj projekta je Pravni fakultet Sveučilišta Mykolas Romeris iz Litve. Pravni fakultet Sveučilišta Josip Juraj Strossmyer pridružio se ovom projektu zajedno s Volonterskim centrom Osijek i Svjetskim savezom mladih Hrvatska (Osijek). Ostali partneri su: Litavsko vijeće mladih. i Udruženje lokalnih vlasti u Litvi, Bugarska zaklada za pristup zaštiti prava, Pravni fakultete Sveučilišta u Pečuhu iz Mađarske, Sveučilište iz Catanie, the Associazione AccoglieRete per la Tutela dei MSNA iz Italije i Sveučilište London South Bank.Projekt je financiran uz potporu Europske komisije, a provit će se do prosinca 2017.

21.1. je održan jednodnevni edukacijski trening pod nazivom ''Edukacija o zaštiti izbjeglica i migranata''. Edukacija je sudionicima ponudila nova znanja i vještine kroz predstavljene sljedećih tema:

- Uvod u migracijsko i izbjegličko pravo (doc.dr.sc. Helga Šapdina, Pravni fakultet)
Uvod u interkulturalnost i psihološke posljedice izbjeglištva (Matea Mikulić i Nicole Krstanović, Svjetski savez mladih Hrvatska (Osijek)

- Volontiranje i angažman volontera u aktivnostima s izbjeglicama i migrantima (Mirta Kovačević, Volonterski centar Osijek)

Na edukaciji je sudjelovalo 15 polaznika od 18-30 godina koji su po njezinom završetku dobili i potvrde o sudjelovanju.Sljedeći korak u realizaciji projekta je panel rasprava koja je planirana za ožujak.

Tekst i foto: Olesja Beč

Najava: Esseker centar: "Edukacija o zaštiti izbjeglica i migranata"


 Stranica prilagođena ispisu
Na prodaju muzjak fran...
Profesionalni majstori...
AMERICKA AKITA stenci ...
PATULJASTI ŠNAUCER, cr...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:168

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Na Trgu

Propustili ste? Pogledajte!