Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Veliku buru u javnosti, a posebice među studentima, izazvao je novi Pravilnik o porezu na dohodak Ministarstva financija prema kojem bi se učenicima i studentima smanjio iznos koji tijekom godine mogu zaraditi, bez da na njega plaćaju porez na dohodak i prirez, s 50.000 na 15.000 kuna.

Tim je povodom jučer održan sastanak Hrvatskog studentskog zbora s ministrom financija, ministrom znanosti i obrazovanja i ravnateljem Porezne uprave na kome su sve nedoumice razjašnjene.

Na sastanku su prihvaćeni zahtjevi studenata, prije svega da neoporezivi godišnji kumulativni iznos koji studenti i učenici mogu ostvariti preko studentskog rada iznosi 60.600 kn godišnje. Studenti su zadovoljni i time što je uklonjen sporni mjesečni limit pa će se neoporezivi dio njihovih primanja i dalje računati na godišnjoj razini umjesto na mjesečnoj.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako je ministarstvo uzelo u obzir argumente studenata vezano uz specifičnosti rada i povremenog rada učenika i studenata, jer se studentima može dogoditi da u nekom mjesecu nemaju nikakvih isplata, a u jednom mjesecu isplatu koja prelazi iznos od 5.050 kuna, te je stoga odlučeno da se neoporezivi dio studentskih primanja obračunava na godišnjoj razini, a na temelju kalkulacije mjesečne zarade od 5.050 kuna.

Predstavnici Porezne uprave pojasnili su kako se na mjesečne iznose primitaka učenika i studenata do iznosa od 5.050 kuna neće obračunavati porez na dohodak. Ako se ostvari mjesečni primitak iznad tog iznosa, na razliku iznad 5.050 kuna obračunat će se porez na dohodak i prirez. Ako učenicima i studentima ukupni godišnji primici ne prelaze iznos od 60.600 kuna, cjelokupni eventualno plaćeni porez i prirez na dohodak prilikom isplata primitaka iznad 5.050 kuna mjesečno bit će vraćen nakon godišnjeg obračuna.

Na sastanku je također definiran iznos za poreznu olakšicu roditelja učenika, odnosno studenata, koji iznosi 15.000 kn. Drugim riječima, ostvari li učenik odnosno student dohodak na godišnjoj razini do 15.000 kuna, njegovi roditelji odnosno skrbnik ostvaruju poreznu olakšicu za njega kao uzdržavanog člana. Do sada je porezna olakšica iznosila 13.000 kuna.

Odredbe Pravilnika o porezu na dohodak, kojima će se razraditi specifičnosti oporezivanja studentskog rada, izmijenit će se do kraja siječnja. Osim toga, Ministarstvo znanosti i obrazovanja će u suradnji s Ministarstvom financija i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava oformiti Radno povjerenstvo koje će raditi na poboljšanju sustava studentskog rada, problematike studentskih centara i ostalih pitanja budućeg razvoja studentskog standarda u Hrvatskoj. U radnom povjerenstvu će sudjelovati i predstavnici Hrvatskog studentskog zbora.Tekst: Osijek031.com

Pročitajte i..
Smanjen neoporezivi primitak učenika i studenata za rad preko učeničkih i studentskih udruga!
Vlada RH: Priopćenje o oporezivanju primitika učenika i studenata


 Stranica prilagođena ispisu
Odgajivacnica "Joxatea...
Štenci NEMAČKOG OVČARA...
nudimo potpunu i profe...
petrijevci sala za sva...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:100

Registrirani online (1): jannyw4011


Objektiv031

Oblaci