Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Hrvatski zavod za zapošljavanje izradio je tradicionalnu godišnju analizu i prognozu potreba tržišta rada za pojedinim kvalifikacijama.

Analiza se provodi na osnovi statističkih podataka i pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema programu obrazovanja, podataka iz Ankete poslodavaca te se uzimaju u obzir strategije i planovi gospodarskog razvoja na regionalnoj i lokalnoj razini.

Kao rezultat spomenutih analiza, Zavod je izradio Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2017. godini, kojima se preporuča povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim programima obrazovanja. Izrađene su na razini regionalnih i lokalnih tržišta rada s ciljem smanjenja strukturne neusklađenosti između ponude rada i potražnje za radom.

Pri tome su u obzir uzeti i podaci o broju već upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe. Ove preporuke ne odnose se samo na upis, već i na stipendiranje učenika i studenata.

Kada je o Osječko-baranjskoj županiji riječ, HZZ navodi kako je potrebno povećati broj upisanih ili stipendiranih učenika i studenata u obrazovnim programima: zidar, tesar, armirač, vozač motornih vozila, bravar, limar, stolar, dimnjačar i strojobravar.

Na četverogodišnjem ili petogodišnjem srednjoškolskom programu preporučuje se povećanje broja upisanih za medicinske sestre, odnosno tehničare opće njege.

Kod sveučilišnih studija, u našoj županiji treba povećati broj upisanih na proizvodno strojarstvo, medicinu, logopediju, rehabilitaciju, socijalnu pedagogiju, socijalni rad, arhitekturu i urbanizam, dentalnu medicinu, grafiku, geografiju, geodeziju i veterinarsku medicinu.

Što se tiče obrazovnih programa gdje bi trebalo smanjiti broj upisanih, to su trogodišnji srednjoškolski programi za prodavače, frizere, fotografe, cvjećare, pekare i slastičare. Kod srednjoškolskih četverogodišnjih programa, smanjiti treba broj ekonomista, komercijalista, poljoprivrednih, građevinskih i prehrambenih tehničara, upravnih referenata, hotelijersko-turističkih tehničara, dentalnih tehničara, kozmetičara, likovnih umjetnika i dizajnera itd.

Kod stručnih studija, smanjenje broja upisanih se preporučuje na poslovnoj ekonomiji za smjerove računovodstvo i trgovina, na fizioterapiji, agrarnom poduzetništvu, zootehnici i drugim studijima.

U konačnici, na sveučilišnim studijima u OBŽ-u trebalo bi smanjiti broj upisanih studenata na pravu, poslovnoj ekonomiji (smjerovi financijski menadžment, marketing, poduzetništvo...), hrvatskom jeziku i književnosti, informatologiji, psihologiji, filozofiji, kulturologiji i drugim studijima.

Kompletan tekst preporuka HZZ-a možete pročitati u prilogu dolje u tekstu.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
01-05-2017 10:37:20 am :: Redakcija 031
Pročitajte i ostale Facebook komentare
Mali stan u središtu g...
Slobodan muškarac traž...
Najlepši štenci ZLATNO...
Žurna prodaja!Jedrilic...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:153

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Bajer