Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Eko – industrijska zona Nemetin uskoro će dobiti novog, četvrtog stanara - Znanstveni centar za obnovljive izvore s bioplinskim postrojenjem.

Jučer su započeli radovi na njegovoj izgradnji, koje financira poduzeće Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o., (čiji su osnivači Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Grad Osijek) pa su tako početak radova zajednički obilježili gradonačelnik Ivica Vrkić, rektor Sveučilišta Željko Turkalj i direktor trgovačkog društva „Izvori energije“ Davor Kralik.Ukupna vrijednost investicije je 44.977.620,00 kuna, a započela je prva faza koja uključuje izgradnju prometne i manipulativne površine (tucanička cesta), kolnog prilaza, parkirališta i ograde. U 2016. i 2017. Grad će za ovaj projekt izdvojiti oko 550.000 kuna.

Znanstveno-istraživački centar sadržavat će i potpuno opremljeni suvremeni laboratorij te će služiti za edukaciju, povezivanje javnog i privatnog znanstvenog sektora kao i transfer znanja u poduzetništvo, što će rezultirati višestrukim koristima za Sveučilište, Grad Osijek i njegovu okolicu.

Bioplinsko postrojenje u sklopu Centra proizvodit će postupkom kogeneracije električnu energiju, toplinu te digestat, a sva električna energija bit će isporučena u elektroenergetsku mrežu po povlaštenim otkupnim cijenama. Električnom energijom iz ovog postrojenja u budućnosti će se snabdijevati osječko Sveučilište i sve njegove sastavnice, dok će toplinska energija većim dijelom biti isporučivana budućim korisnicima Eko - industrijske zone Nemetin putem već sagrađenog toplovoda.U skladu s načelima zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, kao sirovina za rad bioplinskog postrojenja koristit će se otpad iz različitih lokalnih izvora; kuhinjski otpad iz studentskih restorana, kuhinje iz Dječjeg vrtića te Kliničkog bolničkog centra Osijek, organski otpad od uređenja zelenih površina na području grada Osijeka, organski otpad iz osječkog Zoološkog vrta te organski otpad kojeg prikuplja UNIKOM.

Gradonačelnik Vrkić istaknuo je zadovoljstvo zbog toga što zona polako raste, a ovo je već četvrti investitor koji je tamo započeo radove. Posebno je naglasio veliku perspektivu za budućnost Industrijske zone Nemetin kao prve zelene industrijske zone u Hrvatskoj koja će donijeti višestruke koristi Gradu i okolicu.

Rektor Turkalj se nadovezao podsjetivši kako je tvrtka Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o., treće zajedničko trgovačko društvo u vlasništvu Grada i Sveučilišta. Njihovi dosadašnji zajednički projekti omogućili su zapošljavanje preko 100 stručnjaka, a dovršenjem ovog projekta osigurat će se mogućnost otvaranja 100-ak novih radnih mjesta.Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek.hr


 Stranica prilagođena ispisu
Stara vila-dvorac iz 1...
Na prodaju štenci JORK...
Na prodaju stenci kavk...
Na prodaju musko stene...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:95

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Oblaci