Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U subotu je završila međužupanijska Škola robotike „Automatizacija i industrijska robotika“ koja je odžana od 24. – 26. studenoga 2016. god. Veći dio programa Škole robotike održan je u Strojarskoj tehničkoj školi Osijek, koja je u vrijeme svoje redovne nastave oslobodila svoje suvremene praktikume za automatizaciju i robotiku i dala ih polaznicima Škole robotike na korištenje. Dio programa odvijao se je u praktikumu za solarnu energiju Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Prostor, održavanje i opremu škole su dale bez naknade, bile su „pravi domaćini“ i time uvelike doprinijele da se Plan i program realizira bez poteškoća. Održavanje škole robotike poduprla je i Zajednica tehničke kulture Osječko baranjske županije.

Školu robotike „Automatizacija i industrijska robotika“ organizirao je Hrvatski robotički savez u suradnji s Robotičkim klubom Osijek s ciljem da se kod predavača informatike i stručnih predmeta strojarstva i elektrotehnike na srednjim školama iz slavonskih županija povećaju kompetencije u području robotike kako bi oni mogli stečena znanja koristiti i prenositi svojim učenicima u svojoj inoviranoj redovnoj i izbornoj nastavi, ali svakako i u izvannastavnim aktivnostima.

Na međužupanijsku Školu robotike došli su profesori iz Slavonskog Broda, Županje, Belog Manastira i Osijeka. Sveukupno je bilo 13 polaznika što je optimalno obzirom na potrebnu opremu i radna mjesta koja su bila na raspolaganju.

Sadržajno bogat program odvijao se tako da su polaznici prvog dana nakon prigodnog otvaranja poslušali predavanje dr. sc. Roberta Cupeca, „Sljedeća generacija edukacijskih robota“.

Nakon toga su praktično radili u praktikumu za solarnu energiju Elektrotehničke i prometne škole Osijek, koji je vodio Vjekoslav Jakopović, dipl. ing. U sklopu radionice za solarnu energiju obišli su Fotonaponsko polje instalirano na zgradi škole, snage 10K W. S tog polja škola koristi električnu energiju dobivenu od Sunca, a višak koji se ne potroši šalje se u mrežu elektroenergetskog sustava. Na kraju prvog dana Dalibor Rašić, dipl. ing. održao je prezentaciju rada Toplinske pumpe (dizalice topline) Strojarske tehničke škole Osijek. Pumpa toplinu Zemlje iz bunara dubokih oko 100 metara koristi zimi za dogrijavanje nekih prostora škole, a ljeti za rashlađivanje ti istih prostora.

Drugi dan, u petak, 25. studenoga polaznici su sastavili i izvršiti osnovno podešavanje Boa-Bot mobilnog robota. Naučili su robot kretanju naprijed, nazad, lijevo, desno. Mobilnu robotiku vodio je Mario Cvek, prof. Obzirom da roboti koriste različite vrste senzora posebno predavanje iz Senzorike održao Vinko Zlomislić, prof. u praktikumu za automatizaciju gdje je uz predavanje demonstrirao i rad više vrsta senzora.

U praktikumu za robotiku Strojarske tehničke škole Osijek, kojeg vodi Mario Slivka, dipl. ing. polaznici su upoznali osnove industrijske robotike i kreirali su robotiziranu proizvodnu liniju s dva industrijska robota i transportnom trakom.

Subota je bila rezervirana za nadogradnju Boe-Bot robota, onih koji su sastavljeni prethodni dan, s različitim vrstama senzora te programiranja da mogu otkriti i zaobići prepreku, pratiti zadanu putanju te kretati se „Arenom „ koja se koristi na natjecanjima u robotici.

S velikim zadovoljstvom i ponosom svi polaznici su uspjeli riješiti zadane zadaće i njihovi roboti su s manje ili više uspjeha radili ono što su ih oni naučili. Svi polaznici su potvrdili spoznaju da sada ne treba stati nego treba dalje kontinuirano vježbati i učiti. Interesirali su se kada i kakva će biti sljedeća edukacija.

Na kraju su polaznici popunili evaluacijske liste gdje su se vrlo pohvalno izrazili o Planu i programu škole, prostoru i opremi koju su koristili, a posebno su istakli predavače i voditelje i zahvalili su im na trudu i zauzetosti.

Voditelj tima za organizaciju i provođenje ovog programa je Jerko Jukić, prof.Tekst i foto: Jerko Jukić


 Stranica prilagođena ispisu
Na prodaju muski stenc...
NA JEDNOM MJESTU PONUD...
0981380687-Iznajmljuj...
Nemački ovčar kvalitet...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:164

Registrirani online (2): Redakcija 031, sjug


Objektiv031

Oblaci

Propustili ste? Pogledajte!