Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U utorak, 26. siječnja 2016. godine, u vijećnici Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Trg Sv. Trojstva 3) održana je 4. sjednica Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u akademskoj 2015./2016. godini. Na njoj su članovi Senata, na čelu s rektorom prof. dr. sc. Željkom Turkaljem, razmatrali i usvojili ukupno 13 točaka dnevnog reda, od kojih izdvajamo javnosti najzanimljivije odluke i informacije.

Akademskoj i široj društvenoj zajednici zasigurno će najzanimljivija biti informacija da je prihvaćen ustroj novog poslijediplomskog interdisciplinarnog specijalističkog studija Kreativne terapije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Senat je donio odluku kojom je prihvaćen Elaborat o studijskom programu studija Kreativne terapije sa smjerovima Art terapija, Terapija plesom i pokretom, Muzikoterapija i Dramaterapija, i to iz Umjetničkog znanstvenog područja, znanstvenih polja: likovne umjetnosti; plesne umjetnosti i umjetnosti pokreta; glazbene umjetnosti; kazališne umjetnosti te znanstvenog područja Biomedicine i zdravstva, znanstvenog polja kliničkih medicinskih znanosti. Poslijediplomski specijalistički studij Kreativne terapije traje dvije godine (četiri semestra) i njegovim završetkom stječe se 120 ECTS bodova, a izvodit će se na Umjetničkoj akademiji u Osijeku u suradnji s Medicinskim fakultetom Osijek. "Ovaj studij predstavlja apsolutnu novinu u hrvatskoj akademskoj zajednici, a drago mi je što je ustrojen u suradnji dvije sastavnice Sveučilišta u Osijeku. Novi studij Kreativne terapije namijenjen je edukaciji stručnjaka koje će raditi kao terapeuti osobama u poslijeoperativnim i poslijemedicinskim tretmanima kako bi ih se dovelo u što kvalitetnije zdravstveno stanje. Recenzije studija napravili su vrhunski inozemni stručnjaci s međunarodnih sveučilišta koja imaju dugu tradiciju provedbe art terapije. Svih pet recenzenata dodijelili su pozitivne i visoke ocjene za sadržaj i program navedenog specijalističkoga studija. U nastavku redovite procedure slijedi odobravanje studija i njegov upis u registar novih programa pri resornom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. „Čim dobijemo upisnicu u registar, krenut ćemo s ovim studijskim programom", naglasio je rektor Željko Turkalj.

Nadalje, usvojeno je izvješće o upisanim studentima po studijskim godinama u tekućoj akademskoj 2015./2016. godini na znanstveno-nastavnim i umjetničko-nastavnim sastavnicama Sveučilišta. Kako je izneseno, prema podatcima znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavnih sastavnica vidljivo je da je u akademsku godinu 2015./2016. ukupno upisano 13.955 studenata od kojih je 9.503 redovitih, 512 studenata je u dovršenju studija te 3.940 izvanrednih studenata. Ubrajajući 2.247 apsolvenata na Sveučilištu je sveukupno upisano 16.796 studenata, od kojih je 10.739 redovitih studenata, 759 studenata je u dovršenju studija i 5.298 izvanrednih studenta. Prema područjima znanosti najviše je studenata upisano u područje Društvenih znanosti (5.996 studenata), zatim slijede Tehničke znanosti (3.854), Biotehničke znanosti (2.227), Humanističke znanosti (1.477), Biomedicina i zdravstvo (1.409), Prirodne znanosti (1.119), Interdisciplinarno područje (411) i Umjetničko područje (259). "Ovi podatci pokazuju trend smanjenja broja studenata na Sveučilištu u Osijeku, što prije svega proizlazi iz činjenice da su u proteklih nekoliko godina, na zahtjev resornog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji je bio upućen svim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, postupno morale biti smanjene kvote za upis novih studenata na studijskim programima iz znanstvenih područja društvenih i humanističkih znanosti. Najeklatantniji primjer smanjenja je Ekonomski fakultet u Osijeku koji je u protekle tri godine nekadašnju upisnu kvotu, koja je ukupno iznosila oko 1.500 studenata, smanjio na samo 400 studenata. Dakle, u protekle tri godine samo Ekonomski fakultet upisao je 3.000 studenata manje nego u prethodne tri godine. Nažalost, ove smanjene kvote nisu se mogle iskoristiti za povećanje broja upisnih mjesta na fakultetima tzv. STEM područja, odnosno prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti, između ostaloga i jer to zahtijeva i nove kadrovske i prostorne kapacitete koje u ovom trenutku nismo mogli osigurati", objasnio je rektor Turkalj.

Nadalje, Senat je donio Odluku o podnošenju prijedloga za dodjelu nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz područja medicinskih znanosti prof. dr. sc. Draganu Primorcu, redovitom profesoru u trajnom zvanju na Medicinskom fakultetu u Osijeku, za knjigu "Forensic DNA Applications: An Interdisciplinary Perspective". Zaključeno je kako je riječ o iznimno vrijednoj knjizi prof. dr. sc. Dragana Primorca, jednog od vodećih svjetskih znanstvenika iz područja forenzičke genetike i osobe koja je uvela tu disciplinu u Republiku Hrvatsku, još 1993. godine u svrhu identifikacije žrtava Domovinskog rata. Stoga je donesena ovakva odluka te je, zajedno sa sažetkom znanstvenog opusa, temeljitim obrazloženjem i primjerkom knjige, upućena Odboru za nagrade HAZU-a.

Osim toga, članovi Senata potvrdili su izbor prof. dr. sc. Darka Kiša u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora iz znanstvenog područja Biotehničkih znanosti, znanstvenog polja poljoprivreda na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, kao i izbor izv. prof. dr. sc. Mirte Benšić u znanstveno-nastavno zvanje redovite profesorice iz znanstvenog područja Prirodnih znanosti, znanstvenog polja matematika na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku.

K tome, Senat je dao suglasnost na program cjeloživotnog učenja "Kreativno pisanje" na Odjelu za kulturologiju u Osijeku te na Odluku o izmjenama i dopunama Pravilnika o ustrojstvu radnih mjesta Građevinskog fakulteta Osijek.Tekst: Prof. dr. sc. Željko Turkalj, v.r.
Foto: Cacan/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
01-27-2016 11:44:26 am :: Redakcija 031
Pročitajte i ostale Facebook komentareISKORISTITE NOVE POGOD...
Na prodaju stenci LABR...
UKLJUČI SE I UŽIVAJ SA...
Na prodaju štenci staf...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:79

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Prometno