Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Južni krak Južne obilaznice Grada Osijeka jučer je pušten u promet, a svečanom otvorenju nazočili su predstavnici državnih i lokalnih vlasti.

Uz gradonačelnika Ivana Vrkića i predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Juricu Krležu, u ovom, za grad Osijek izuzetno značajnom događaju, sudjelovali su i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, gradski vijećnici Josip Škorić, ujedno i direktor Sektora za održavanje i promet Hrvatskih cesta te Jaroslav Pecnik, saborski zastupnik Domagoj Hajduković, zamjenici gradonačelnika Vladimir Ham i Denis Ambruš i mnogi drugi.

Kako je Južna obilaznica sastavni dio državne ceste DC 2, koja povezuje zapad i istok Hrvatske, ujedno je i najopterećenija dionica u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji. Izvođač radova na izgradnji južnog kraka Južne obilaznice Grada Osijeka je Osijek-Koteks d.d., a investitor Hrvatske ceste d.o.o. Ukupna vrijednost projekta s dodacima ugovora iznosi oko 190 mln kuna (bez PDV-a) na duljini zahvata od 12,9 km.

Proširena Južna obilaznica imat će elemente brze ceste, što znači da će maksimalna dopuštena brzina iznositi 110 km/h, uz najvišu razinu zaštite od buke i s rasvjetom u cijeloj dužini. Prema projektnoj dokumentaciji, na trasi Južne obilaznice grada Osijeka izgraditi će se osam objekata: poljoprivredni prijelazi „Josipovac" i „Višnjevac“, zatim most preko kanala „Crni Fok“, podvožnjaci „Filipovica“ i „Vinkovačka“, nadvožnjaci „Bosutsko“ i „Trpimirova“ te potporni zid duljine 240 metara promjenjive visine od 2,5 do 6 metara.

Jedan od zahtjevnijih objekata na trasi je izvedba novog podvožnjaka „Vinkovačka“. Postojeći podvožnjak uklanja se zbog nezadovoljavajućih gabarita, a novi će biti izgrađen s četiri prometna traka te pješačkom i biciklističkom stazom.

Zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih uvjeta tijekom prošle godine, radovi na izgradnji odvijali su se otežano te su čak i privremeno obustavljeni, što je utjecalo na planirane rokove, a jedan od razloga pomicanja krajnjeg roka završetka izgradnje, je i izgradnja spoja s dionicom obilaznice Osijeka u sklopu spojne ceste čvora Osijek na autocesti A5.

Uloga Vlade je ravnomjerno infrastrukturno opremati cijelu državu - rekao je ministar Vrdoljak, a o značaju nove obilaznice za rasterećenje prometa u Osijeku govorio je gradonačelnik Vrkić. Tom je prigodom istaknuo kako je ovo jedan od projekata kojim Osijek dobiva značajke velegrada, no naglasio kako i dalje treba raditi na podizanju standarda u gradu i ostvarivanju novih investicija, kao i otvaranju novih radnih mjesta.

Tekst: Jasenka MađarevićZa promet je otvorena južna obilaznica Grada Osijeka. Radi se o brzoj, četverotračnoj cesti u dužini od 12,9 km, koja za razliku od stare ceste, može podnijeti višestruko jaču frekvenciju prometa. Upravo zbog prometne opeterećenosti stare ceste, koja je iznosila 18,900 vozila na dan s tendencijom rasta - pokazala se potreba dogradnje južnog kolnika, te je prije 4 godine taj veliki projekt i pokrenut, no njegovo je dovršenje više puta prolongirano što zbog neizvršenja ugovornih obveza od strane angažiranih tvrki, što zbog oteženih vremenskih uvjeta, te usklađenja s rokovima s izgradnjom spoja čvora Osijek na autocesti A5. U južnu osječku obilaznicu uloženo je 200 milijuna kuna, izgrađeno je 8 objekata i smatra se jednim od strateških projekata grada i regije.

U Vijestima Osječke televizije pogledajte i:

- novi Odjel na osječkom KBC-u
- dograđena Medicinska škola
- sporazum Odjela za kulturologiju i HNK Osijek


Osječka televizija - Vijesti, 05.11.2015.
Više informacija; Osječka televizija
Vijesti Osječke televizije možete svakodnevno pratiti na stranicama portala Osijek031.com.


 Stranica prilagođena ispisu
11-06-2015 09:49:21 am :: Redakcija 031
Pročitajte i ostale Facebook komentare
Odgajivacnica DogHouse...
Tražimo njegovateljicu...
Na prodaju stenci pit ...
HITNA prodaja Nova ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:59

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Osječki most

Propustili ste? Pogledajte!