Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Za učenike koji od jeseni kreću u prvi razred srednje škole, Tehnološka škola “Ruđer Bošković” nudi novi program - prirodoslovnu gimnaziju. Riječ je o gimnazijskom programu s naglaskom na biologiju, kemiju i fiziku. Za razliku od opće, jezične, klasične i prirodoslovno-matematičke gimnazije, gdje učenici također kao redovne nastavne predmete imaju biologiju, kemiju i fiziku, u “Ruđeru Boškoviću” uz teorijsku imat će i praktičnu nastavu iz tih predmeta.
- "Do sada smo bili prepoznatljivi kao kemijska škola, no na ljetnom i jesenskom roku za upis u prvi razred srednje škole više nećemo upisivati kemijske tehničare. Od jeseni krećemo s novim programom, prirodoslovnom gimnazijom. Naša škola tako će biti središte za prirodnu skupinu predmeta. Naglasak će biti na prirodoslovnim predmetima s vježbama, a sve vježbe i pokuse iz biologije, kemije i fizike učenici će izvoditi sami u našim laboratorijima. Uz to, težište će biti na informatičkoj obradi podataka”, kaže Danica Čarnohorski, ravnateljica Tehnološke škole “Ruđer Bošković”.
Na pitanje zašto su se odlučili za prirodoslovnu gimnaziju, ravnateljica Čarnohorski odgovara da osječka kemijska industrija nije obnovljena nakon Domovinskog rata te dodaje: “Tražili smo nešto novo, nastojeći se uskladiti sa srodnim, tehničkim i tehnološkim gimnazijama u Europskoj uniji. Na tragu toga je prirodoslovna gimnazija. Riječ je o četverogodišnjem gimnazijskom programu prilagođenom učenicima koji imaju veći afinitet prema prirodnoj grupi predmeta”.
Program prirodoslovne gimnazije priprema učenike za nastavak obrazovanja na studije medicine, stomatologije, kemije, veterine, biologije, nutricionizma, poljoprivrede, šumarstva, geologije i drugih srodnih fakulteta. Uz klasične gimnazijske predmete, kao što su hrvatski, latinski, strani jezik, glazbena i likovna umjetnost, psihologija, logika, filozofija, sociologija, povijest, zemljopis i druge, kao i prirodoslovnu grupu predmeta, specifičnost je prirodoslovne gimnazije predmet geologija. Osim toga, uz 20 redovitih nastavnih predmeta, fakultativni su predmeti drugi strani jezik i osnove ekologije.
Program prirodoslovne gimnazije prvi je put zaživio u Hrvatskoj prošle godine, i to u zagrebačkoj Kemijskoj školi. Iduće školske godine imat će ga samo tri hrvatske škole, u Zagrebu, Osijeku i Splitu. “Novi program najbolji je za bivše kemijske škole, koje imaju laboratorije i opremu za izvođenje stručne nastave, a mi imamo šest potpuno opremljenih laboratorija”, kaže ravnateljica Čarnohorski.
Ruđer Bošković upisat će u prvoj generaciji jedan razred prirodoslovne gimnazije s 30 učenika. Bodovni je prag 46, kao i za ostale gimnazije.


 Stranica prilagođena ispisu
Prostor od 10 ari sa p...
Prodajem hitno i povol...
Izdajem prvi i drugi s...
Profesor mađarskog jez...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:164

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Vodena vrata