Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Poštovani gospodine Ministre, Vaša je najava promjena u zdravstvu neugodno iznenadila hrvatsku javnost. Dio je predloženih mjera upitnog ishoda, a dio će vrlo vjerojatno dovesti do daljnjeg urušavanja javnog zdravstva.

Podsjećam Vas da je postojeći život kao i svi društveni sustavi - od obitelji do velikih društvenih zajednica - nastao udruživanjem i zajedništvom, dakle načelima upravo suprotnim Vašim prijedlozima. Ne samo zdravstvo, nego se ni bilo koji sustav ne može razgrađivati u sve manje dijelove, a da pri tome zadrži ranija svojstva. Rastavimo li jedan brak, nećemo dobiti dva mala braka, nego dvoje nesretnih ljudi; prerežemo li slona na pola nećemo dobiti dva mala slona, nego jednog mrtvog slona.

Svakako znate da uvođenje zaranivanja i novčanog vrednovanja rada izobličava motive i ciljeve javnog zdravstva. Težnja za zaradom pretvara bolesnike u izvor zarađivanja, a liječnike u „menadžere“ koji na boli i patnji svojih bolesnika trebaju što više zaraditi. Takve su nove uloge suprotne ne samo medicinskoj etici nego i zdravom razumu - teško da bi uravnotežen čovjek zarađivao na bolesnima i nemoćnima.

Možda niste svjesni, ali će Vaše mjere pretvoriti Hrvatsku u nazadnu i neciviliziranu zemlju. Jer, doista, „nijedno se društvo ne može uistinu nazivati civiliziranim ukoliko je bolesniku uskraćena medicinska pomoć zbog nedostatka sredstava.“1 Do Vašeg je mandata Hrvatska, po pitanju zdravstva, bila civilizirana zemlja. Hoće li takva ostati i nakon Vašeg mandata ostaje nam vidjeti. Strah me je i pomisliti na budućnost koja će nas, provedete li svoj naum, vratiti u duboku prošlost.

Neka Vas ne zavarava šutnja hrvatskih građana. Oni neće dići glas protiv predloženih mjera.

Dijelom stoga što neće ni stići (novi se zakoni donose po hitnom postupku), a dijelom stoga što su preumorni i nezainteresirani za javna dobra. Građani još nemaju svijest da je naše i ono što tjelesno ne možemo obuhvatiti i posjedovati: more, rijeke, šume, škole, povijest i, naravno, javno zdravstvo. Naši sugrađani još nemaju svijest da vlasništvo nad javnim dobrom nije samo blagodat, nego i obveza – obveza čuvanja, unaprjeđenja i prijenosa budućim naraštajima. No, unatoč nedostatku svijesti o dragocjenosti javnih dobara, građani ipak ne zaslužuju ostati bez njih. Bilo bi to okrutno kažnjavanje za nesnalaženje u novom svjetonazoru koji slavi sebičnost i gramzivost, a prezire solidarnost i humanost.

Ako Vam i nije stalo do hrvatskih građana i budućnosti njihove djece, ne uništavajte javno zdravstvo makar samo zbog sebe i svoje budućnosti. Uništenjem javnog zdravstva brojnim će 1 Izjava Aneurin Bevana (15. studeni 1897. – 6. srpanj 1960.) ministra zdravlja Velike Britanije koji je 1948. utemeljio Nacionalnu zdravstvenu službu (National Health Service), čime je svim Britancima, ali i drugim osobama koje se zateknu na tlu Velike Britanije, omogućena besplatna i sveobuhvatna zdravstvenu skrb.Tekst: Dražen Gorjanski


 Stranica prilagođena ispisu
04-18-2015 05:12:44 pm :: Redakcija 031
Pročitajte i ostale Facebook komentare
04-18-2015 09:10:56 pm :: zaljubljena u Osijek
Ljudi moji, je li moguće da nam i ovu svinjariju pakuju Crying or Very sad Evil or Very Mad
04-19-2015 07:09:27 am :: jacika
Da nemamo Vas, Dražene, i još nekolicinu poštenih, stručnih, ali i hrabrih da man ukažu na nepravilnosti i potrebe za drigim mogućnostima..poumirali bismo od jada i od najmanje prehlade!!!! Već desetljeće i po ukazujem na potrebu za pokretanjem palijativne skrbi - da bi bolnički odjeli funkcionirali što bolje po modelu trijaže..no, među rijetkima mogu pohvaliti dr.Branku Kandić-Splavski, Đulu Rušinović-Sunara /Split - ali za prava pacijenata cijele nam "(S)lijepe naše"/..pa Riječane, Zagrepčane..možda jednom, netko, negdje...

Prodajem razni elektro...
Potrebna Vam je dodatn...
Iznajmljujemo vise sta...
POMOĆ PRI UČENJU, klas...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:91

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Grad na Dravi