Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

[FOTO] Deseto osječko izdanje Noći muzeja privuklo brojne Osječane [2015.]


Noć muzeja Osijek 2015. će se održati u petak, 30. siječnja 2015.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira jubilarnu desetu Noć muzeja, koja će se održati 30. siječnja 2015. godine od 18:00 sati do 01:00 sati uz slobodan ulaz za sve programe.

Sudjelovat će više od 200 muzeja, galerija, arhiva, knjižnica, znanstveno-istraživačkih centara, obrazovnih i drugih institucija iz više od 100 gradova i mjesta.

Tema desete Noći muzeja ''Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um'' nastavak je pristupa organizatora Noći muzeja da se podsjećanjem na velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti utječe na reafirmiranje mogućnosti razvoja lokalnih zajednica, upravo temeljenim na takvim vrijednostima i razvijanjem takvih programa u kulturno-turističkim itinerarima. Prošlogodišnja tema je bila Ivan Meštrović i razvoj njegovog rodnog kraja, temeljenog upravo na ličnosti ovog velikog umjetnika.

Naglašavajući razvoj i integraciju kulturnih institucija s lokalnom zajednicom, Hrvatsko muzejsko društvo ukazuje na važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera temeljenih na ponudi kulturnih ustanova i uključivanja lokalnog stanovništva u programe Noći muzeja. Ove godine s naglasak je na mogućnosti razvoja Gospića, Like i cijele regije kroz ličnost genijalnog izumitelja Nikole Tesle, povezujući Muzej Like u Gospiću i Memorijalni centar ''Nikola Tesla'' u Smiljanu s Tehničkim muzejom u Zagrebu.

S obzirom na bogatstvo koje baštinimo u hrvatskim ustanovama s područja znanosti i umjetnosti, a odnosi se i na brojne izume i otkrića, očekuju se kreativne i atraktivne prezentacije koje će privući brojne posjetitelje. Neprekidan je porast broja posjetitelja programa u Noći muzeja; u devet godina bilo je više od dva milijuna posjetitelja, a prošle godine rekordnih 360.000 na više od 200 odredišta gdje su besplatno bili dostupni kvalitetni i raznovrsni programi.

STALNI POSTAVI:
- Lapidarij antičkih spomenika
- Prapovijest
- Seoba naroda i srednji vijek
- Mursa in situ (Vijenac Murse bb – suteren dječjeg vrtića Mak)

IZLOŽBE:
- Priča o Belju
- Jedan kućni Božić – izbor božićnog nakita gospođe Željke Ćorak
- Za Cara i domovinu – gostovanje Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli
- Osijek i okolica u osmanskom periodu. Sinagogalna arhitektura u Istočnoj i Srednjoj Europi od 1782.-1944.
- Tijekom Noći muzeja posjetitelji će moći kupiti muzejske kataloge, plakate, razglednice i suvenire.
- Kao i prethodnih godina, Državni arhiv u Osijeku prodavati će svoje publikacije na posebnom štandu.Muzej Slavonije - program:

18:00 - 01:00 h - Sinagogalna arhitektura u Istočoj i Srednjoj Europi od 1782.-1944. / IZLOŽBA, Među-muzejskom suradnjom Gradskog muzeja u Subotici i Muzeja Slavonije, uz pomoć Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku izložba će biti otvorena u zgradi Magistrata, Trg Svetog Trojstva 6, do 28. 2. 2015.
19:00 - 01:00 h - Izronjena antika / PREDSTAVLJANJE
20:00 - 01:00 h - Portret barunice Elene Rajačić Brinjske / PREDSTAVLJANJE
21:00 - 01:00 h - Katalog izložbe Osijek i okolica u osmanskom razdoblju / PREDSTAVLJANJE

Muzej likovnih umjetnosti - program

17:00 – 01:00 - Prezentacija dječjih radova i njihove animacije
17: 00 – 20:00 - Dječja Noć muzeja
17:00 – 18:00 - “Putujmo zajedno kroz postav”
18:00 – 20:00 - Likovna radionica za djecu
17:00 – 20:00 - ukoliko pada snijeg izrada velikog snježnog putnika u dvorištu Muzeja likovnih umjetnosti
20:00 – 22:00 - Pratimo zvuk: Igrajmo pikado sa slijepim i slabovidnim osobama
21:00 – 22:00 - Ulična čitaonica o pustolovinama
23:00 – 24:00 - Performans free style i rap glazba
17:00 - 01:00 - Jednom jedan putnik na Noći u Muzeju / DRUŽENJE

Skriveno: 
Muzej likovnih umjetnosti se već tradicionalno uključuje u manifestaciju Noć muzeja. Ove godine program je temeljen na aktualnoj izložbu 24. slavonski biennale Jednom jedan putnik uz inspiraciju temom Noći muzeja 2015. “Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um”.Druženje ćemo započeti Dječjom Noći muzeja, a do samog kraja izmjenjivat će se različiti programi poput “Putujmo zajedno kroz postav”, likovne radionice, igre “Pratimo zvuk”, ulične čitaonice o pustolovinama i performansa free style i rap glazbe.


Kazamat

[30.01.2015] Poštovani posjetioci, nažalost, Noć muzeja 2015 u Galeriji Galeriji Kazamat se otkazuje zbog iznenadnih tehničkih poteškoća, tj. poplave većih razmjera u galeriji! Nadamo se sanaciji u najskorije vrijeme.

Zatvaranje izložbe "Krajolici svijesti" u Noći muzeja, 30.siječnja 2015.

Galerija Kazamat biti će otvorena od 18:00 - 24:00h.


Krajolici svijesti
Skriveno: 
Krajolici svijesti skupna je izložba realizirana u okviru međuinstitucionalne suradnje Galerije Vladimir Bužančić iz Zagreba i HDLU-a Osijek. Izložba je presjek četiri samostalne izložbe iz godišnjeg programa Galerije Vladimir Bužančić u 2014. godini - Jasenke Bulj, Igora Zirojevića, Damira Babića i Ivone Jurić - koje su konceptualno povezane u problemsko-tematsku cjelinu. Izložba donosi radove koji su rezultat osobnog istraživanja svakoga autora, kako u mogućnostima medija koji koriste – fotografije, slikarstva i videa – tako i njihovih vlastitih duhovnih potraga. Interes ovih umjetnika okrenut je istraživanju čovjekove percepcije u odnosu između vanjskog i unutrašnjeg, fizičkog i mentalnog prostora.


Autorica izložbe je Anita Zlomislić.

 Stranica prilagođena ispisu

Etikete za vino, rakij...
"Odgajivačnica bullmas...
ONLINE INSTRUKCIJE PUT...
Jazavičar slatki mali ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:200

Registrirani online (3): edi, Osijek u <3, Redakcija 031


Objektiv031

Vodena vrata