Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Kao što smo već pisali, 31. prosinca prošle godine istekao je rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata i poznate su neke konkretne brojke.

U cijeloj zemlji do 31. prosinca 2012. zaprimljeno je ukupno 74.587 zahtjeva za legalizaciju. Od te brojke, oko 60.000 zahtjeva podneseno je nakon 4. kolovoza prošle godine, odnosno početka primjene Zakona o postupanju s nezakonito sagrađenim zgradama, a prava navala bila je krajem godine jer je samo u zadnjih 45 dana stiglo 37.456 zahtjeva.

Slični su podaci i za grad Osijek. U Osijeku je tijekom prošle godine podneseno ukupno 600 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, od čega je velik broj zaprimljen u prosincu, točnije njih 252, odnosno gotovo polovica od ukupnog broja. Za usporedbu, do kolovoza prošle godine i početka primjene novog Zakona podnesena su samo 44 zahtjeva.

Da podsjetimo, rok do 31. prosinca odnosio se na građevine za koje postoji rješenje inspekcije o rušenju, a za ostale je rok do 30. lipnja ove godine i neće se produžavati. Taj rok odnosi se na zgrade izgrađene prije 21. lipnja 2011. koje nemaju rješenje o rušenju i vide se na digitalnoj ortofoto karti, a bespravno izgrađeni objekti nakon toga datuma ne mogu se legalizirati. Najavljeno je da će se u prvom tjednu veljače nastaviti rušenje bespravnih zgrada izgrađenih nakon 21. lipnja 2011., a do sada je na području cijele zemlje ukupno izdano 31.716 rješenja o uklanjanju bespravnih građevina.

Najviše rješenja o rušenju odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, Splitsko-dalmatinsku i Primorsko-goransku županiju gdje će bageri imati i najviše posla, ali izgledno je da ni Slavonija neće biti pošteđena. U Gradskoj upravi razmatraju se mjere kojima bi se mogla financijski olakšati legalizacija poljoprivrednih i gospodarskih objekata, a u pripremi je i odluka koja će uskoro doći u Gradsko vijeće na razmatranje. Jedna od mjera je i smanjenje iznosa komunalnog doprinosa.

Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Cacan/Foto-arhiv 031


Pročitajte i...
Danas je zadnji dan za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravnih građevina – od Nove godine kreću rušenja


 Stranica prilagođena ispisu
Re: U Osijeku podneseno 600 zahtjeva za legalizaciju
01-19-2013 01:25:21 pm :: a_reel
pogledajte DOF5/11 svaka 2 čestica ima građevinu koja nije u skladu s katastrom... i što onda hoćemo od pola Osijek napraviti beskućnike? O selima da ne govorim... nelegalna gradnja samo je posljedica suludosti ove države - kad vas papiri za šupu i garažu u startu koštaju 20 tisuća kuna, a gradnje iste 10 naravno da ih nećete graditi leglno...
Tri nove kuće, otok Br...
Iznajmljujemo kompletn...
Black Widow - Afrodizi...
Masinsko presecanje vl...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:53

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Most iz zraka