Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama (25. studenoga) započela je globalna kampanja "16 dana aktivizma" tijekom koje će brojne vladine i nevladine organizacije upozoravati na problem nasilja u obitelji.

25. studenoga datum je koji je UN službeno potvrdio kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabel koje je 1960. zbog revolucionarnih aktivnosti brutalno ubio diktatorski režim Rafaela Trujilla u Dominikanskoj Republici.

Procjenjuje se da je u svijetu nasilje u obitelji najčešći uzrok smrti ili invaliditeta kod žena u dobi od 16 do 44 godine, češći čak i od prometnih nesreća i ratova. Podaci iz izvješća Ujedinjenih naroda za razvoj navode kako u Hrvatskoj nasilje u obitelji pogađa svaku treću obitelj. Svaki se dan prijavljuje oko 45 slučajeva nasilja u obitelji, a procjenjuje se da svakih 15 minuta jedna žena bude fizički zlostavljana. Na godišnjoj razini u Hrvatskoj se prijavi između 11.500 i 17.000 počinitelja nasilja u obitelji, a broj žrtava takvih djela kreće se između 14.500 i 22.000 osoba, od čega su u 70 posto slučajeva žrtve žene.

Cilj ove kampanje, koja traje do 10. prosinca, je osvijestiti građane na probleme žena koje trpe fizičko, psihičko i ekonomsko zlostavljanje te upozoriti na nedovoljan broj sigurnih kuća u cijeloj zemlji pa tako i u Osijeku. Namjera ove globalne akcije također je pokušati senzibilizirati svakog građanina za događanja u okolini, društvene probleme i poteškoće sugrađana te poticati toleranciju i aktivizam građana.

Da je taj problem doista prisutan svuda oko nas svjedoči i nedavno stravično ubojstvo u Strossmayerovoj ulici kada je žrtva, nesretna žena koja je nasmrt izbodena, satima prije toga upućivala vapaje u pomoć na koje nitko nije reagirao. Upravo će neosjetljivost zajednice za pomoć žrtvama nasilja biti jedna od tema mnogobrojnih aktivnosti koje će nevladine organizacije provoditi u Osijeku u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Javnost se, nažalost, i dalje boji prijaviti nasilje, ali stručnjaci poručuju svim žrtvama, ali i onima koji za nasilje znaju, da sve slučajeve nasilja u obitelji odmah prijave nadležnim institucijama jer kasnije će biti samo još gore.

Inače, u ovu kampanju uključit će se i PU osječko-baranjska prema čijim podacima je broj kaznenih djela nasilja u obitelji u Osječko-baranjskoj županiji ipak manji u odnosu na prošlu godinu. U 2012. godini zabilježeno je 1.215 prekršaja, 48 kaznenih djela te 122 slučaja kaznenog djela za zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe što predstavlja smanjenje u odnosu na prošlu godinu.

No, razloga za zabrinutost još uvijek ima, jer i dalje su žene, uz djecu, najugroženija kategorija stanovništva. Skloništa za žrtve nasilja u Osijeku kao i u cijeloj Hrvatskoj puna su jer su potrebe već godinama veće od kapaciteta. Žrtve obiteljskog nasilja u sigurnim kućama dobit će, osim smještaja i edukaciju, pravnu pomoć, posredovanje pri zapošljavanju i slično.

Tekst: M.M/Osijek031.com
Foto: Foto-arhiv 031


 Stranica prilagođena ispisu

Jednosoban stan: Brač,...
Labrador retriver sten...
Brač, Sutivan, jednoso...
Novogradnja, Split, Me...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:85

Registrirani online (1): Prizma


Objektiv031

Oblaci iznad grada