Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

[02.10.2012.] Riješen problem čepinskih učenika!
Provedba Odluke Vlade RH o sufinanciranju međumjesnog prijevoza za srednjoškolce zapela je u samome startu na području Osječko-baranjske županije, konkretno u mjestima Čepin, Livana i Bijelo Brdo. Tamošnje je srednjoškolce umjesto besplatnog prijevoza na prodajnim mjestima Gradskog prijevoza putnika Osijek dočekala enromno skuplja cijena mjesečne karte.

Čepinci su do sada plaćali 284 kune, a s novom odlukom Vlade te uz sufinaciranje Općine, Županije i prijevoznika računali su da će to sada biti besplatno, no dočekao ih je šok u vidu cijene od čak 425 kuna.

I dok se srednjoškolci iz Bijelog Brda i Livane nisu oglasili, Čepinci su se usprotiviti tome te se u ponedjeljak ujutro skupa s roditeljima njih dvjestotinjak okupilo ispred zgrade Općine Čepin, a miran prosvjed na kraju se, odlukom uprave GPP-a, pretvorio u pravu pobunu i zaustavljanje svih linija na relaciji Osijek - Čepin i pravu prometnu krizu u najvećem mjestu u Hrvatskoj.

- Osjećamo se prevareno i izigrano. Naši vršnjaci iz oklonih mjesta imaju besplatan prijevoz, a mi ga moramo platiti čak 425 kuna. Osim što je preskupo, to je i diskriminirajuće, a mi samo tražimo jednake uvjete - kazali su ogorčeni srednjoškolci Marija Šmit i Dino Matovac, koji su svoje vršnjake i pozvali na event ispred Općine.

Tamo im se pridružio i načelnik dr. Dražen Arnold koji je istaknuo kako "GPP izgleda ne vjeruje Ministarstvu da će im platiti subvenciju."

- Ne znam što bi drugo moglo biti. Potpuno vas razumijem i podržavam u nastojanjima da se vozite besplatno, ali to na žalost nije u mojoj domeni. Mi smo, s obzirom na odluku i naputke Vlade o 75-postotnom sufinanciranju, odlučili ubuduće sudjelovati sa 10 posto i to ćemo ispoštovati - rekao je Arnold okupljenima, nakon čega se među njima rodila ideja da svi skupa sjednu u autobuse i krenu pred upravu GPP-a u Osijek.

No, ona je u začetku sasječena u korijenu, jer je vozač autobusa, nakon što je u njega ušlo stotinjak mladih, dobio naputak od direktora tvrtke Igora Medića da ne kreće za Osijek dok god u autobusu ne budu samo oni s plaćenom kartom.

Poslao je Medić u mirovnu misiju i svoga zamjenika Josipa Nađa, koji je, umjesto da pokuša smiriti tenzije, ne obazirući se na učenike i njihove roditelje bahato napao načelnika kazavši mu da je "ovo skupljanje političkih bodova." To je samo dodatno dolilo ulje na vatru čepinskog nezadovoljstva te još više razbjesnilo učenike i roditelje, koji su prema Nađu sasuli bujicu verbalnih uvreda kazavši mu da s takvim stavom nije trebao niti dolaziti te su mu poručili da pozove direktora.

Nađ im je odgovorio da "GPP neće nikoga badava voziti" te ih optužio da su "oteli autobus", a potom je sjeo u automobil i vratio se u Osijek. Medić do Čepina nije želio doći, već se o svemu očitovao u Osijeku, također prozvavši načelnika da je "sudjelovao u napadu na naše vozilo".

- Puna cijena karte je 499 kuna. Od toga smo odbili 10 posto koje sufinancira Općina i 5 posto od Županije. Za ovih 75 posto mi sa Ministarstvom obrazovanja nemamo nikakav ugovor i poučeni lošim iskustvima iz ranijih godina, kada su nam razna Ministarstva ostajala dužna, a kako imamo i spoznaju da ovo Ministarstvo za ovaj projekt nema novaca odlučili smo da bez ugovora s onim tko će nam platiti subvenciju nećemo prodavati karte po nižoj cijeni. U Županiji, s kojom bismo navodno trebali potpisati taj ugovor, su nam rekli da oni po tom pitanju nisu riješili problem s Ministarstvom i zato je cijena takva kakva jest. Učenici kod nas mogu ispisati potvrde na temelju kojih će dobiti nazad onaj iznos kojeg nam i ako ga jednog dana uplati Ministarstvo. Zbog "otmice" našeg vozila obustavili smo promet prema Čepinu, u utorak ćemo pokušati voziti, a ako se ovo nastavi potpuno ćemo obustaviti linije - izjavio je Medić, koji je lopticu tako prebacio na relaciju Ministarstvo-Županija, na što su mu iz Čepina poručili da u utorak dolaze pred GPP prozvavši ga da svojim potezima diskriminira mještane Čepina i uskraćuje im već plaćenu uslugu, budući da je 201 učenik kupio kartu.

Učenici se s prosvjednog punkta nisu razilazili, pa je većina njih u ponedjeljak izostala iz škole, no kažu da je ovo njihova borba i da se ne kane povući, dok su GPP-ovu tezu o političkoj pozadini prosvjeda s gnušanjem odbacili. Župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić istaknuo je da oni ne mogu potpisati nikakve ugovore s prijevoznicima dok im Ministarstvo ne dostavi provedbene akte.

- Ne možemo potpisivati ugovore za nekoga trećega. Neka nam Ministarstvo pošalje pisanu odluku s iznosom kojim će oni participirati u subvencioniranju i mi ćemo to operativno provesti. Naših pet posto ćemo također osigurati - rekao je Šišljagić, dok su iz Ministarstva odgovorili da ovakav problem imaju samo sa Osječkom županijom.

- Jedino iz te Županije traže neka dodatna jamstva i samo njima nije dovoljna odluka Vlade da će se to plaćati. Uzgred, u petak smo zaprimili fakturu za rujan iz Osječke županije za šest prijevoznika, dok se za GPP navodi kako će faktura za rujan stići s onom za listopad. Mi ćemo to obraditi i uplatiti Županiji, jer uopće nije upitno plaćanje ovih subvencija - izjavila je Mirela Zagorac iz Ministarstva obrazovanja.

Prosvjednici, tj. učenici su izjavili kako ovu blokadu namjeravaju ponoviti i sutra ujutro ako se njihovi zahtjevi i obećana prava ne ispune.

Tekst: Nikola Patković/Jutarnji.hr
Foto: GPP Osijek/Foto-arhiv 031


 Stranica prilagođena ispisu
10-01-2012 08:45:18 pm :: inspektormaska
Hoće li GPP tužiti prosvjednike zbog izgubljene dobiti?Pomeranski spic muzjak...
Kontaktirajte nas pute...
Odgajivačnica od Banat...
Prijateljstvo s povlas...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:61

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zeleni most