Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Vijeće Gradske četvrti Gornji grad na posljednjoj održanoj sjednici podržalo je inicijativu vijećnika Ivice Završkog i predložilo Gradu Osijeku da se pokrene postupak za davanje novog imena Trgu slobode, odnosno preimenovanja u Trg dr. Franje Tuđmana.

U slučaju prihvaćanja inicijative, Vijeće također predlaže Gradu da u cijelosti snosi troškove eventualne zamjene osobnih dokumenata građana.
- Trg slobode na prvotnoj lokaciji ime je dobio u vrijeme jednoumlja, a davanjem novog imena doista se slavi sloboda izražavanja stavova u demokraciji. Napominjem da već desetak godina brojni pojedinci, udruge i ustanove govore o važnosti imenovanja jednog osječkog trga po prvom hrvatskom predsjedniku. Pri tomu plagijatna rješenja kao imenovanje parka u dvorištu Županije ili jednog od mostova njegovim imenom nisu kvalitetna i trajna, a posebno ne primjerena rješenju ovog pitanja. Stoga predlažem da se posve obnovljeni i rekonstruirani prostor bivšeg Trga slobode imenuje Trgom dr. Franje Tuđmana, te da se na istom podigne reprezentativan spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, istaknuo je Završki.

Anketa: Slažete li ses prijedlogom promjene naziva Trga slobode u Trg dr. Franje Tuđmana

Facebook anketa: Glasujte i na Facebooku
[pozovite i legose klikom na Ask Friends]

Autorica: Ivana Kukić-Solar/Glas-Slavonije.hr
Foto: Domagoj Sajter


 Stranica prilagođena ispisu
09-20-2011 10:17:02 am :: francika
Evo ja sam za, ali tamo imaju dva trga pa pitanje nije dobro postavljeno.

Ja sam da se dio kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima i stradalnicima domovinskog rata nazove Trg Franje Tuđmana i da mu se postavi spomenik na predviđeno mjesto u projektu trga ali sa velikim postoljem. Pješaka ostaviti tamo gdje je.

Drugi trg kod Supera mogli bi nazvati Trg Roberta Schumana.

09-20-2011 10:19:19 am :: Doc
- Trg slobode na prvotnoj lokaciji ime je dobio u vrijeme jednoumlja, a davanjem novog imena doista se slavi sloboda izražavanja stavova u demokraciji. Napominjem da već desetak godina brojni pojedinci, udruge i ustanove govore o važnosti imenovanja jednog osječkog trga po prvom hrvatskom predsjedniku. Pri tomu plagijatna rješenja kao imenovanje parka u dvorištu Županije ili jednog od mostova njegovim imenom nisu kvalitetna i trajna, a posebno ne primjerena rješenju ovog pitanja. Stoga predlažem da se posve obnovljeni i rekonstruirani prostor bivšeg Trga slobode imenuje Trgom dr. Franje Tuđmana, te da se na istom podigne reprezentativan spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, istaknuo je Završki.


Inicijator promjene naziva Trga slobode Ivica Završki rođen je (a i dobio je ime) u vrijeme jednoumlja. To nije dobro. To je meni jako sumLJivo i zato treba inicirati da se Ivica Završki promijeni u ime Franjo Tuđman. Pri tomu plagijatna rješenja kao imenovanje Ivice nekim drugim imenom (npr. imenom Branimira Glavaša ili Davora Šukera) nisu kvalitetna i trajna, a posebno ne primjerena rješenju ovog pitanja. Stoga predlažem da Ivicu Završkog posve obnovimo i rekonstruiramo, imenujemo Franjom Tuđmanom, te ga na nekom mjestu podignemo kao reprezentativan spomenik, npr. zalijevanjem u beton.
09-20-2011 10:22:01 am :: mirko001
Nema ljepšeg naziva za jedan trg od TRGA SLOBODE!

Ne dirajte nam to!
09-20-2011 10:22:13 am :: Rocky031 SSC
Pa dobro koji je vrag vama koji mislite da je to dobra ideja??

Već imamo most s njegovim imenom,čemu trgu mjenjati ime?
Radije bi htjeo da ako se baš mora da se preimenuje u trg Josipa Jurja Strossmayera.Taj je čovijek puno više učinio za Osijek od Tuđmana.

Ima toliko puno znamenitih Osječana,nađite nekog!
09-20-2011 10:27:31 am :: Vic.Mackey
Hoce se sa preimenovanjem trga osigurati sredstva za promjenu dokumenata stanara novoimenovane adrese prebivalista?
09-20-2011 10:29:45 am :: saba
* imaju * most po njemu nazvan.

ostavite Slobodu.... nemojte nam nametati vaša politička i ina sranja...
09-20-2011 10:33:50 am :: rori 1
Sramota ,tko je taj ADZ uvlakač Završki ? S kojim pravom on predlaže i gura promjenu imena .Trg Slobode što je tu sporno ???? Nek mijenja ime svoje žene ako mu dopusti.
09-20-2011 10:37:17 am :: Leteci mungos
Ako je nazivanje trga po slobodi plod jednoumlja (kako nam kazuje ovaj pajac), onda je ovaj prijedlog plod cistog i nepatvorenog bezumlja.

Simbolicno skidanje maski u svojoj najboljoj izvedbi.
09-20-2011 10:40:24 am :: francika
Ispravak što ste me člankom krivo naveli na moje prvo očitovanje.

Jesam za trg Tuđmanu ali na nekom drugom mjestu jer je Trg slobode svevremensko ime i nema niti jednog razloga da mu se mijenja ime jer ime tog trga ne može biti bolje i civiliziranije nego što je.

S obzirom da će se graditi most preko Drave, ne bi li bilo bolje izgraditi veliki trg na lijevoj obali Drave i uzduž trga izgraditi zgradu Sabora Slavonije i Baranje.

Ili bi jednostavnije bilo park Zrinjevac podijeliti na 2 dijela, oko dvorane napraviti parkirališta, a ovaj preostali dio sa zapadne strane napraviti jedan veliki popločeni trg sa velebnim spomenikom Franji Tuđmanu.
09-20-2011 10:41:39 am :: partwish
Sad se pred izbore treba riješavati nečega što iole nekome može zvučati kao komunizam (bratstvo, jedinstvo, sloboda narodu) i nazivati stvari, trgove, ulice po svemu što podsjeća na našu neovisnost i rat. Dobili smo crvenog fiću, sada još trebamo i Tuđđmanov trg. Neka ostane kako je bilo.
09-20-2011 10:43:41 am :: tux
Niti znam niti me zanima.
Uvijek će biti onih kojima će se buduće ime(koje god to bilo) sviđati i koji će imati neke svoje razloge zašto je baš to ime dobro i onih koji će tvrditi suprotno.A u konačnici tako je svejedno koje god ime bilo, nakon nekog vremena neće više ni biti važno. Mislim da postoje mnogo bitnija pitanja od naziva trga.
09-20-2011 10:54:27 am :: Od sutra prestajem
Koji pojam kod građana ovog grada ima prioritet: "sloboda" ili "Franjo Tuđman"?

Svaka čast Tuđmanu, ali slobodu ne dirajte. Neka je trg tako prozvan i u vrijeme fašizma ako hoćete, ali valjda se zna što je sloboda!
09-20-2011 10:56:07 am :: Jazz
Vijest pomalo baca na Dorin dnevnik, koji bi ovom prilikom mogao biti preimenovan u Dnevnik Ivice Z.:
Jutros sam se probudio vaginalno. Kako me bilo sram, brzo sam zaspao i ponovio buđenje. Kad sam se ponovo probudio, to uopće nisam bio ja. Bio je to jedan moj prijatelj koji je u vremenu jednoumlja imao više seksualnih izleta nego šta ima u polju makova. A makovi su crveni i Trg slobode više ne smije biti. Prijatelj je i u poznim godinama piškio u krevet kad bi se sjetio jednoumlja i Trga slobode. Onda smo se dogovorili da ga treba rekonstruirati i dati mu novo ime. Da prijatelj i ja više ne piškimo u krevet u poznim godinama kad se sjetimo jednoumlja i Trga slobode. Jer se ovako slobodni osjećamo dovoljno popišano. Ako promijenimo ime možda se obavi i velika potreba."
Ili nešto slično.
09-20-2011 11:04:41 am :: Leteci mungos
Ne sumnjamo da je Tudjman zasluzan za strelovit uzlet predlagatelja [i njega i Kolobarica]. Doista nema puno drzava i vojski koje su privilegije dijelile sakom i kapom cak i civilima. Nista, izbori su blizu. Sad bar znamo sto se dogodi kad se glasa za HDSSB.

Ivica Zavrski:

U Domovinskom je ratu bio prvi zapovjednik Narodne zaštite tadašnjeg M.O. Kardinal F. Šeper i tajnik Kriznog štaba Belja u progonstvu.

Red hrvatskoga trolista, Spomenica Domovinske zahvalnosti, Spomenica Domovinskog rata


Rođen je 5. srpnja 1957. u Osijeku. Pravni je fakultet završio u Osijeku 1983. godine. Kao odvjetnički je vježbenik radio do 1985., a zatim se zaposlio u tadašnjem PIK-u Belje. Pravosudni je ispit položio 1986 god. U Belju radi i danas kao rukovoditelj Pravne službe.
U Domovinskom je ratu bio prvi zapovjednik Narodne zaštite tadašnjeg M.O. Kardinal F. Šeper i tajnik Kriznog štaba Belja u progonstvu.

Tijekom 1989. uključio se u osnivanje HDZ-a.(bio je i predsjednik gradske organizacije HDZ Osijeka i tajnik županijske organizacije.).Gradski je vijećnik od 1997.do 2002., potom i županijski vijećnik.
Na samome se početku pridružio osnivačkom krugu Udruge HDSSB, te je izabran za županijskoga vijećnika s Nezavisne liste Branimira Glavaša 2005. godine. Predsjednik je Kluba vijećnika HDSSB-a i potpredsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije.

Na izborima za vijeća gradskih četvrti Grada Osijeka 2006. godine je izabran za predsjednika Vijeća Gradske četvrti Gornji Grad u Osijeku.

2009. izabran je vijećnika Gradskog vijeća grada Osijeka.

Odlikovan je sljedećim odličjima: Red hrvatskoga trolista, Spomenica Domovinske zahvalnosti, Spomenica Domovinskog rata.

Oženjen je i otac je četvero djece.
Čokoladni štenci LABRA...
Labrador stenci na pro...
Bull Terijer - stenci ...
Na prodaju dva prelepa...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:112

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Prometno

Propustili ste? Pogledajte!