Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Odvajanje Tenje od Osijeka ideja je o kojoj se intenzivno razgovaralo 2007. godine, a tadašnji predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje općine Tenja Josip Mihaljević (HDZ) danas je predsjednik Mjesnog odbora Tenja koji još uvijek pripada Gradu Osijeku.

Kako kaže ovaj 25-godišnji predsjednik MO, želja za osnivanje općine još uvijek postoji, a iz pozicije predsjednika Vijeća MO, kaže, još više mu je žao što općina nije osnovana još prije nekoliko godina.

- Nisam i ne mogu biti zadovoljan ulaganjima u Tenju u kojoj živi oko devet tisuća stanovnika. Još uvijek imamo ulice bez asfalta, kuće bez prilaza, probleme s rasvjetom i druge osnovne komunalne probleme, a uz proračun od 450.000 kuna, koliko nam je pripalo ove godine, ne možemo napraviti praktički ništa. Primjerice, prošlogodišnji je proračun bio više od 800.000 kuna. I dalje sam uvjeren da bismo se bolje razvijali kao Općina, ali ne mislim ništa forsirati među mještanima i ovu ćemo priču opet aktualizirati za godinu ili dvije, kada se strasti slegnu i situacija još jednom objektivno promotri, kaže Mihaljević.

Uzor vidi u drugim općinama u blizini Osijeka koje se bez većih problema samostalno razvijaju mnogo boljim tempom nego je slučaj u Tenji. Kao primjer i svojevrsni uzor Mihaljević ističe Općinu Antunovac u kojoj se otvara gospodarska zona te je uređena praktički kompletna komunalna infrastruktura. No, vrijeme kada se intenzivno razgovaralo o odvajanju, prikupljali su se i potpisi onih koji su bili protiv odvajanja od Osijeka pa se na kraju cijela situacija primirila. “U Antunovcu iz svog proračuna uspijevaju sufinancirati prijevoz za mještane, dijeliti stipendije, uređivati groblja, prostorije nogometnog kluba, Hrvatski dom i uređivati ceste, nogostupe, rasvjetu... Zašto i mi to ne bismo mogli samostalno? Uostalom, Tenja ima i prednosti u odnosu na Antunovac, imamo i više stanovnika, poljoprivredne površine, 200 firmi, 100 obrta...”, objašnjava Mihaljević.


Primjer Antunovca

Načelnik općine Antunovac Ivan Anušić u osnivanju općine Tenja vidi pozitivan pomak za tamošnje stanovnike. “S toliko stanovnika i mnogo poljoprivrednih površina, rekao bih da bi im godišnji proračun mogao biti mnogo veći od našeg u Antunovcu, možda i 13 milijuna kuna ili čak i više. S tim bi novcem mogli rješavati konkretne probleme i raditi na brojnim projektima, a istodobno sufinancirati karte za prijevoz učenika ili umirovljenika, financirati rad udruga i klubova, ali i, što je najvažnije, kroz konkretne projekte privlačiti novac iz fondova Europske unije. Mi u Antunovcu imamo 11 zaposlenika, a vjerujem da bi u Tenji bilo dovoljno 15, a to predstavlja godišnji trošak od otprilike milijun kuna”, kaže Anušić.

Koja je procedura i tko odlučuje o odcjepljenju?

Prema Zakonu o područjima županija, gradova i općina u RH izdvajanje naselja iz sastava jedne jedinice lokalne samouprave i osnivanje nove jedinice lokalne samouprave mogu predložiti predstavnička tijela jedinica, odnosno jedna trećina građana s prebivalištem na području naselja za koja se predlaže promjena. Predlagatelji su dužni pribaviti i očitovanje županijske skupštine te prethodnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske na predloženu područnu promjenu. Zanimljivo je da bi u takvoj proceduri Grad Osijek bio zaobiđen kao tijelo koje bi trebalo dati svoje mišljenje o opravdanosti prijedloga za izdvajanjem jednog od svojih naselja.

Bubalo protiv

Komentirajući ponovno pokretanje incijative za odcjepljenje Tenje, gradonačelnik Krešimir Bubalo najprije je dao jednu opću (i općeprihvaćenu) ocjenu - u Hrvatskoj je ionako previše jedinica lokalne samouprave. “Grad Osijek značajno ulaže u Tenju, a ulagat ćemo i dalje. Upravo ovih dana imali smo sastanak oko projekta društvenog doma čija gradnja počinje ove godine. Uz razminiranje, uređene su ceste, nogostupi, parkirališta, biciklističke staze, škola, gospodarska zona (14 milijuna kuna)... a nastavlja se i uređenje kanalizacije. Ustrojem nove jedinice samo bi se dodatno gomilao broj zaposlenih u javnoj upravi. U proteklih nekoliko godina Grad je u Tenju uložio 50-ak milijuna kuna. Više ulažemo u Tenju, nego što država ulaže u Osijek”, kaže gradonačelnik Krešimir Bubalo


 Stranica prilagođena ispisu
03-05-2011 02:07:53 pm :: simo031
Ja za svoje dijete plaćam učeničku kartu od Tenje do Osijeka 6o kuna. Ostalo sufinancira grad. Zna li netko koliko košta ista karta iz Antunovca?
Re: Odcjepljenje Tenja od Osijeka
03-05-2011 03:47:26 pm :: Someone
Mihaljeviću ne Sranje. Šta nam fali, ha? Ti bi od selendre Vegas radio...E pa bome ćeš mi plaćati mjesečnu od tih para koje dobiješ ako se odcijepimo...
03-05-2011 03:57:48 pm :: J. R. Hartsock
Tenje je srce Osijeka!
03-05-2011 05:08:37 pm :: simo031
...“Kao primjer i svojevrsni uzor Mihaljević ističe Općinu Antunovac u kojoj se otvara gospodarska zona te je uređena praktički kompletna komunalna infrastruktura. U Antunovcu iz svog proračuna uspijevaju sufinancirati prijevoz za mještane, dijeliti stipendije, uređivati groblja, prostorije nogometnog kluba, Hrvatski dom i uređivati ceste, nogostupe, rasvjetu... Zašto i mi to ne bismo mogli samostalno?"...

 Kaže dotični gospodin...

 Iz njegovog izlaganja dalo bi se zaključiti da u Antunovcu teče med i mlijeko, što se treba i nama u Tenji dogoditi onog trena kad se odvojimo od Osijeka, i kad on i njemu slični čvrsto zauzmu svoje pozicije u novonastaloj opčini Tenja. No kako je opće poznato da med i mlijeko ne teku tamo gdje opčine vode trutovi i volovi, Tenja je, i ostat će kao i do sada mjesni odbor grada Osijeka.
Gospodo okanite se ćorava posla, i svoje nakaradne političke ambicije ostvarujte van MO Tenje.
03-05-2011 05:19:07 pm :: fatalni_cevap
to je nesto slicno sa onom pricom da ce cepin postat grad ?!.. pa koja je svrha toga kada 95% radnika radi u osijeku. to je primjer za poso. isto je sa svime ostalim.. gdje su skole,kazalista,bolnice,blabla.
ne znam sta bi tenja postala odcjepljenjem- al grad sigurno ne.
ocito je cilj da se sa sto vise lokalnih jedinica uzme drzavi para.. ionako se govori o projektima koji treba poukidat hrpu zupanija i ostalih sranja a ovi bi pravili opet novo nesto hih
03-05-2011 05:32:19 pm :: saba
sam se vi odcjepite, više para osijeku Very Happy
03-05-2011 05:38:18 pm :: Stella1989
Hm...čisto sumnjam da bi mi studentska mjesečna karta koštala 70 kn kad bi Tenja postala općina.

Baš me zanima kolika bi bila subvencija od strane općine...

Mislim da je ok ovako kako je. Novci koji se dobivaju od Grada trebaju se pametno ulagati i bit će bolje.

Izgradnja biciklističke staze bila je neophodna i drago mi je da se to prije koju godinu realiziralo. Također su i igrališta sređena. Ništa posebno nam ne treba.

Što se tiče ulica bez asfalta, kuća bez prilaza i sl., mislim da su one ipak jednim malim dijelom zastupljene i da to ne bi trebao biti jedan od razloga da Tenja bude općina.

Tenja je u dosta dobrom stanju u usporedbi s poslijeratnim godinama i mislim da nam ništa ne fali.
03-05-2011 05:56:03 pm :: simo031
Stella1989 je napisao/la: ›
Hm...čisto sumnjam da bi mi studentska mjesečna karta koštala 70 kn kad bi Tenja postala općina.

Ne dvoji, bila bi sigurno bitno skuplja.
Stella1989 je napisao/la: ›
Ništa posebno nam ne treba.

Ma treba nam još štošta. I rasvjeta biciklističke staze, i bolja javna rasvjeta uopće, dovršetak kanalizacije i kanali za slivne vode, jer ovi zadnji koji su ih čistili uspjeli su ih još i zahebat umjesto očistiti. No da se primijetiti da se konstantno radi i ulaže u Tenju, pa je samim tim i kvaliteta života mještana iz dana u dan sve bolja.
03-05-2011 06:02:52 pm :: Stella1989
Znam da bi mjesečna bila dosta skuplja. Wink

A što se tiče rasvjete na biciklističkoj stazi i ostalih stvari...nisu toliko bitne da se sad Tenja mora odvojiti od Osijeka. Slažem se s tobom što se tiče toga da je kvaliteta života u Tenji sve bolja. Meni se sviđa ovako kako je.

Što kad bi se odvojila i sve te stvari napravile..? Gdje bi onda završavale pare? U džepovima lokalnih lopina? Very Happy
03-07-2011 08:02:11 am :: KillaBEEZ
Kakva glupost, ne trebamo se odvajati od grada. Grad će se s vremenom širiti a Tenje će biti dio toga. Antunovac se nalazi na boljoj lokaciji, cestovno je dobro povezan a s obzirom na svoju malu veličinu ima više zemljišta od nas. Život u gradu je povoljniji, zato svi bježe u gradove, a ne obrnuto.
P.S. Kada HSP dođe na vlas, dobiti ćemo tramvaj !
Re: Odvajanje Tenje od Osijeka?
03-07-2011 08:46:02 am :: Callistemon
ovo mi lici na onu: ne laje kera zbog sela...
Ali stvar je vrlo jednostavna. Lako se dade izracunati koliko nova opcina moze oprihodovati i koliki su joj troskovi (administracija), te koliko ostaje za investicije za kojima doticni gospodin vapi. Ako vam se isplati - eto vam!
03-07-2011 09:14:51 am :: PreacheR
To su pizdarije. Ionako na razini države imamo previše kojekakvih općina i imaginarnih gradova koji gutaju lovu iz proračuna (čak je i vlada najavila da bi ukidala neke općine zbog uštede), a oni bi svoju općinu. Čovjeku bude zlo kada vidi koja sve mjesta imaju status grada u RH: Dugo Selo (pazite ovo - Grad Dugo Selo), Oroslavje, Otok, Vrlika, Trilj, Grubišno Polje, Klanjec...
03-07-2011 09:45:41 am :: inspektormaska
iskreno normalni radni ljudi u Tenju vezani uz Osijek radnim mjestima i ako im djeca idu u školu u Osijek mogli bi puno izgubiti.... od poskupljenja svih beneficija tipa gradskog prijevoza do odvoza smeća, kojekakvih naknada koje će morati sami financirati po vjerovatno puno skupljoj cijeni, a onda će se žaliti kad im sve te stvari poskupe za minimalno 70% jer nisu u sastavu Osijeka, nisam baš siguran koliko je to pametno.... zna li neko koliko košta mjesečna karta za gradski prijevoz iz Čepina?
03-07-2011 10:21:35 am :: Naa
Mislim da je studentima mjesečna iz Čepina više od 200 kuna, a iz Tenja je 70 kn. Dakle, ne, hvala, ne želim nikakvo odvajanje. Draže mi je što je selo moje malo okarakterizirano kao prigradsko naselje nego kakva općina. Works fine for me.

Iznajmljujem vikendicu...
Na prodaju musko stene...
POGLEDAJ MOJE TIJELO I...
Iznajmljujem dvorišni ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:211

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Grad Osijek