Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Strip serijal potpisan od autora s jednostavnim Franz. Riječ je odličnoj priči i crtežu. Radnja je smještena u srednje vjekovnoj Aziji, što ne znači da pokoji Europljanin ne nabasa u te daleke krajeve. Ediciju, poštovani čitatelji, ste mogli pročitati u obliku strip albuma (naslovljenog brojem jedan, iako broj dva nije, a ni neće ugledati svijetlo dana) u izdanju Slobodne Dalmacije. Vjerujem kako se može posuditi i pri GISKO-u unatoč činjenici što je od datuma izlaska prošlo skoro deset godina (pojedini članovi knjižnice imaju neuobičajenu sklonost zadržati ono što im se svidi). Nadalje, istu epizodu izdanu u obliku strip albuma, naslova "Divlje noći" Slobodna Dalmacija je objavila u sad već ugaslom izdanju Comic stripa, brojevi 27 i 28. Comic strip je bio hvalevrijedan pokušaj imitacije Stripoteke, u početku u boji no s vremenom edicija prelazi u crno bijelo tehniku te doživljava svoj neslavni kraj. Usporedbe radi, gore spomenuta izdanja su 1996. godine koštala skoro kao upad na UFO 2009. godine, sitnica dakle, 18 kuna dok Stripoteka 2009. godine košta samo 14 kuna i trenutno se nalazi 1054. broju te bilježi 40 godina izlaženja. Comic strip je uhvatio slavnih 35 brojeva te izlazio nepune tri godine zaključno s 1997. kada je zadnji broj koštao 12 kuna (brojevi od 29. do 35. su imali tu prihvatljiviju cijenu, ali i slabiju opremu, izdani su u crno bijeloj tehnici). No, da parafraziram Borisa Dežulovića bila je jednom i Danica Horvatska pa je više nema, bio je i Feral Tribune pa ga više nema, tako nema ni Comic stripa i to je sasvim u redu, dok ga je bilo, valjao je (Comic strip, barem autoru ovih redaka), da je izdanje išta više vrijedilo valjda bi izlazilo i danas. Treba učiti na tuđim pogreškama, ali to je teško.

Vratimo se popisu epizoda. Najsigurnija opcija jest Stripoteka, konkretno ukoliko niste kupovali istu (može se kupiti na kioscima Tiska) serijal "Poupée d'ivoire" je pri kraju. Očekuje se u narednih par mjeseci izlazak posljednje epizode "Timok Khan". No, kompletiranje ne bi smjelo biti teško, jer u Osijeku djeluje udruga Stripos (stripos@gmail.com) putem koje možete pribaviti po prihvatljivoj cijeni gotovo sve što vam padne na pamet. Tako da redni brojevi stripoteke: 963. "Divlje noći" ("Nuits sauvages"), 984. "Bročana kandža" ("La Griffe de bronze"), 994. "Zaboravljena kraljica" ("La Reine oublié"), 1006. "Skitski grob", ("Le Tombeau Scythe"), 1013. "Kralj majmuna" ("Le Roi des singes"), 1030. "Sudac" ("Le Juge"), 1042. "Žena ris" ("Le femme Lynx"), te 1052. "Vukovi" ("Loups"). Dakle, ulaganje od stotinjak kunića vam donosi devet cjelovitih epizoda ovog dinamičnog stripa. Ovo cjelovitih zaista znači isto jer, ponovo usporedbe radi Comic Strip nije donio više od dvadesetak stranica pojedinog stripa, ako i toliko, dok Stripoteka objavi priču koja se nastavlja ali uvijek se može čitati samostalno zbog samog obima od pedesetak stranica uz još nekoliko iako kraćih ali cjelovitih epizoda (poput serijala "Spaghetti brothers"). Ne mogu odoljeti, ne napisati kako je pristup viđen u izdanjima Slobodne Dalmacije bio takav da ga se ne bi postidjeli ni Ferengiji (ima ih i u Osijeku) jer su izdavali toliko isječena izdanja da su bila gotovo nečitljiva (u jednom trenutku, Tex, je izlazio tako da je jedan broj, ujedno kraj prethodne epizode te i početak nove, Slobodna više ne izdaje Texa).

Sad kad imate relevantne informacije kako pribaviti strip te koje su epizode u igri ostaje pitanje zašto? Gore navedena dinamika je ključni motiv pa se naredne rečenice tiču iste. Radnja se odvija dovoljno daleko u prošlosti, a središnja Azija jest dovoljno daleko od ovih naših bespuća, pa predstavlja nešto što nije već viđeno. Glavnu radnju nose junak i junakinja, da se tako izrazim, no oni odudaraju od standardnih primisli o istima, riječ je o dvoje ljudi, ljubavnicima, koji žive u turbulentnim vremenima gdje se ne zna čija je glava prva, a moć predstavlja tek iluziju, pogotovo u prikazu oca glavnog junaka. Timok je sin Europljanke i Kaliber Kana, jednog od vođa mongolskih plemena. Njegova suputnica je Ju Lijen (ovdje dolazi, barem što se tiče ovih recenzija, do problema sa Stripotekom jer se ista koristi onom piši kako čitaš..., win some lose some, ace of spades). Oba lika su po snazi svojih karakternih osobina ali i fizičkoj snazi ravnopravna. Karakterne osobine su uvjetovane okružjem, divljim, stepskim u kojima je važno imati konja i oružje. Uzgred budi rečeno (UBR, ona engleska varijacija BTW je precijenjena), konjem i oružjem se valja znati služiti inače ne mogu biti baš od koristi. Dakle Ju Lijen je Kineskinja a Timok je potomak Mongola i Europljanke, pred njima su prostranstva gdje život nije nimalo lak i u kojima treba opstati.


Prostranstva u kojima život nije nimalo lak

Strip portretira odnose unutar jednog mongolskog klana, gdje snaga Timokovog oca biva stavljena na kušnju i gdje isti doživljava svoj pad s vrhunca u ropstvo. Suparnički klan zarobi Kaliber Kana i baci ga na muke sve praćeno u ekstazi seksa, droge i samozljeđivanja uvjetovanih žalom za njihovim vlastitim, Skitskim kanom koji je poginuo prilikom zarobljavanja Kaliber kana što je vidljivo na kadrovima dolje.


Šaman vješto upućuje otrovnu strelicu i ubija Skitskog kana


Ahileja, agonija i ekstaza u šest kadrova

Timok iskali svoj bijes gubljenja položaja i mogućnosti nasljedstva na jednoj povorci koja podsjeća na Hare krišne:


Pa vi sad poklanjajte mirisne štapiće

Borilačke vještine, sa ili bez oružja te jahačke sposobnosti prevladavaju (uz seks) većinom kadrova, sve je detaljno nacrtano, sigurnim stilom koji ne otkriva nikakve pogreške a vidi se kako je autor odlično proučio povijesnu građu u cilju kako bi čitaocu predočio jedno divlje razdoblje čovjeka. Ovo divlje se mora uvjetno shvatiti jer likovi koriste i obilje tadašnje tehnologije. Tako u epizodi "Sudac" pratimo magistrata carske Kine koji dolazi naoko sam riješiti situaciju koja je izmakla kontroli u jednoj pokrajini. Koristi samostrijel koji u stanju primiti i do dvanaest strelica te sam opisuje upotrebu istog na kadru dolje:U epizodi "Kralj majmuna" prikazana je onovremena špijunaža. Naime, u to doba Europljani još ne poznaju tajnu svile, imaju mistične pretpostavke koje su daleko od istine. Iz Europe na zadatak otkrivanja tajne svile u Aziju dolazi plemić koji je pao u nemilost, i jedina nada za spas mu je otkriće kako Azijci proizvode svilu, inače će mu obitelj stradati. Dovitljivom maskom on postaje Kralj majmuna i kroz niz pustolovina uspijeva prikupiti dudove svilce te u konačnici kreće brodom put Europe.

Kroz strip se provlači niz ingenioznih načina kako natjerati nekog da propjeva ali i mučenje kao oblik kažnjavanja nesposobnih.


Stari trik za pjevanje


Čisto zabave radi

Jedan od bitnih čimbenika stripa su i čari putenosti, tako u niz situacija većina sporednih i glavnih likova koristi razne situacije kako bi što više upražnjavalo ovu aktivnost.


Seksa, seksa...

Gorituz je jedna od zanimljivijih sporednih likova, okrutna nasljednica jednog kana, žena koja ne preže ni pred čim. Kako radnja odmiče, postaje vođa bande trgovaca djecom. Kako još nije izašla epizoda "Timok kan" ostaje nepoznanica njene sudbine ali kadrovi dolje govore sami za sebe o kakvoj je osobi riječ:


Moćna ratnica i nezasitna ali okrutna žena

Rezime ove recenzije je činjenica kako se radi o pustolovnom stripu smještenom u zanimljivo povijesno razdoblje, nacrtanog stilom koji obiluje mnoštvom detalja, a koji se može pribaviti po razumnoj cijeni. U ovom slučaju se mora naglasiti kako se za uloženo dobije puno više, a stripu se može uvijek vraćati zbog obima i kompleksnosti istog.

Piše: Saša Paprić


 Stranica prilagođena ispisu
Odgajivačnica Pomerana...
Na prodaju stenci KAVK...
Nedovršena vila, Dalma...
Obučite se za profitab...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:329

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Na Trgu

Propustili ste? Pogledajte!