Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Spektakularni serijal, svojevrsni crossover (križanje) više strip serijala izdavačke kuće Marvel Comics. Serijal je izlazio tijekom 2006 . (Planet Hulk Saga) te 2007. (završni dio Planet Hulk Sage te cijeli World War Hulk). Pisac serijala Planet Hulk Saga je izvjesni Greg Pak (također za Marvel Comics radio slijedeće scenarije: Warlock, Phoenix: Endsong, Phoenix: Warsong, Iron Man, te za Dynamite Entertainmet spin-off serijal baziran na znanstveno fantastičnoj televizijskoj seriji Battlestar Galactica), pisac s nekoliko diploma, od Yale University pa do Oxoforda te New York University gdje je upotpunio studije povijesti onim iz filma. Dakle, Marvel i čiča Stan The Man Lee su angažirali vrsnog, studioznog pisca i zgrnuli gomilu baksa ovom napetom, uzbudljivim edicijom koja, znajući izdavače u domaji, neće ugledati svjetlo osim ako se ne digne kakva kuka i motika no, o tom po tom…

Planet Hulk Saga

Radnja u početku serijala ne nagovještava da se zapravo radi o serijalu. Hulk, po običaju, dobro ispraši Fantastičnu Četvorku što dovede super-heroje u nezavidan položaj. Naime, Hulk predstavlja opasnost one vrste koja nadilazi sve njihove moći. Valja naglasiti kako u svijetu super-heroja Marvel Comicsa postoji dio, recimo frakcija za sada, super-heroja koja sebi uzima za pravo (scenaristi MC-a znaju svoje likove slojevito prikazati jer tržište pred naletom Manga stripova, pogotovo u SAD-u počinje drmati, ne puno, no zanjihali su ih, ako ništa drugo…) odlučivati u ime svih ostalih. Tu pripadaju slijedeći likovi:


Iron Man, bivši playboy sada čovjek od čelika, vlasnik Stark Industries, svjetovnim imenom Tony Stark, zadrti Američanin


Doktor Stephen Strange, moćni gospodar mističnih vještina


Profesor Charles Xavier, vođa X-mena


Doktor Reed Richards, glavni baja iz prethodno spomenute i natamburane Fantastične četvorke, znan kao dugajlija


Black Bolt, ili Crni Gromek (kak' bi rekli vu Zagorju), čuvar Terriganskih prostranstva, kralj neljudi


Princ Namor od velikog podvodnog grada Atlantide


Kralj T'Challa, Crni Panter, super-heroj iz Afrike

E, ta ekipa, nazvana Illuminati je prilikom svog jednog sastanka odlučila skuhati nevjerojatnom Hulku kašu. Izuzev dvojice, Princa Namora te Black Panthera, ova grupa urotnika odlučuje skovati urotu koja bi se riješila nemeze, što će reći Hulka. Zatim, u sljedećem nastavku nalazimo Brucea Bannera iliti Hulka kako mirno lovi ribu bespućima aljaške zbiljnosti, da bi ga Starkova agencija S. H. I. E. L. D. namamila u operaciju u svemiru. Hulk, u fazi lucidnosti, pristaje pomoći S. H. I. E. L. D. –u, upada u zamku jer umjesto povratka na Zemlju kapsula otputuje kroz crnu rupu i „problem Hulk“ je naizgled riješen.


Ode…

Hulk svojom kapsulom/brodom padne kroz crnu rupu na divlji svijet Sakaar, doslovno divlji, gdje gotovo sve što hoda, puže, levitira, prenosi zrakom predstavlja golemu opasnost.


Karta svijeta

Glavni izvor te opasnosti je Crveni Kralj (Red King), tiranin i vlastodržac koji Hulka stavi u gladijatorsku arenu gdje pompozno odluči poraziti zelenog diva. Kako to obično biva: Hulk smash punny Red King, i bilo bi zaista tako da nije interveniralo osiguranje i zauzdalo Hulka, naravno, nakratko.


Crveni Kralj, glavni baja na Sakaaru do dolaska Hulka

Hulk, s nekolicinom ostalih likova, koji će se pokazati bitnim akterima serijala, biva odveden u kamp za obuku gladijatora.


Zanimljivo mjestašce

U centru za gladijatorsku obuku nekolicina odbačenih postaje ono što će u cijelom serijalu biti znano kao Warbound, engleski pojam koji bi se mogao opisno prevesti kao oni koji su povezani ratom, odnosno, pokazat će se u ovom slučaju imaju zajedničkog neprijatelja.


Miek, omaleni kukčić, samotnjak odvojen od svoje košnice


Brood, oveći kukčić ženskog spola, zadnji primjerak svoje vrste


Korg, inkarnacija kamenog čovjeka (sjetih se Super Hrvoja)


Shadow warrior Hiroim, svećenik-ratnik, posvećen borbi i duhovnim disciplinama (a čemu bi drugom?)


Elloe, pripadnica više kaste planeta Sakaar čija je obitelj pala u nemilost


Caiera, također Ratnica sjene, buduća Hulkova ljubav

Dakle, ova će skupina odbačenih i prezrenih junaka proći razne katarzične, preobražajne pustolovine te na kraju uspjeti kroz dvadesetak epizoda zbaciti sve tirane svijeta znanog kao Sakaar i uspostaviti nešto što bi trebalo biti znano kao era blagostanja, mira i prosperiteta.


Idila

No, Hulka je oduvijek pratila zla sreća. Oni što poslaše Hulka na mjesto gdje si je doveo život u blagostanje i prekinuo dugi niz godina terora su u svom neznanju tragedije koje može prouzročiti postavili na brod/kapsulu koja je Hulka dovela na Sakaar bombu koja bi trebala eksplodirati s ciljem da onemogući Hulkov povratak na Zemlju. Bomba eksplodira i uništi svo blagostanje prikazano na sličici gore. Također uništi i Caieru, Ratnicu sjene koja nosi Hulkovo nerođeno dijete. Vođen slijepim bezumljem, sludio ga bol, Hulk kreće ka Zemlji u namjeri da se osveti onima koji su ga teško oštetili na svim poljima.


Hulk smash punny osijek031 readers too!

World War Hulk

Serijal započinje Hulkovim dolaskom u Sunčev sustav, a kao prva linija obrane Zemlje je Mjesec gdje ga dočekuje jedan od članova Illuminata, Black Bolt, nečovjek, čiji šapat razara sve pred sobom. No, Hulk je u stadiju što 'ljući to jači' i govori Boltu kako ne želi čuti šapate već krikove boli. Nakon što porazi Bolta upućuje kratku i jasnu poruku Zemljanima, razvidnu na sličici dolje:


Bum vam p… zdrapal…

Zatim je na redu idejni tvorac protjerivanja Hulka, Tony Stark – Iron Man. Hulk ga doslovno unakazi i izbaci iz igre gdje ga do kraja ovog kaotičnog serijala vidimo samo u flash-back scenama koje pobliže objašnjavaju radnju. Ovo ne bi bio pravi crossover serijal kad se ne bi pojavljivali i drugi super-heroji, tako da u jednoj epizodi Ghost Rider pokuša zaustaviti Hulka, no uvidjevši razloge koje gone zelenog diva odustaje od sukoba. Zatim su na redu X-Mani i njihov vođa Charles Xavier. Sukob epskih razmjera, gdje svi mutanti uključujući i Wolwerinea koji je protiv i Hulka odnio koju bitku, bivaju poraženi. Posebno je zanimljiva i duhovita scena gdje mutanta znanog kao Juggernaut, čija sposobnost „nezaustavljivost“ (tko je čitao X-Mane ili gledao film zna o čemu pišem) pošalje, pa tko zna gdje jer Juggernaut naime ima uzrečicu: „Ništa ne može zaustaviti Juggernauta!“.


Putuj kumane!

Uglavnom, kako ne bi duljili, Hulk smash, sve što stigne, gdje stigne. Pogađate, kraj neću otkriti iako nije teško zaključiti da se Hulkov, ujedno i Bruce Bannerov, recimo, glas razuma u bitci ipak uključi. Marvelovci, poduzetni kakvi jesu, su usput postavili temelje i za novi serijal (narod je gladan zabave, a oni novca) te tako kreće serijal o Hulkovom sinu koji zahvaljujući dobrim gamma (zračenje koje je stvorilo Hulka) genima preživi smrt svoje majke i rađa se iz lave srušenog svijeta, uzgred budi rečeno – i on je željan osvete.


Rođen u blatu, rođen u blatu...

Nešto tehničkih podataka

Kako doći do stripa i zašto? Odgovorit ću na drugi dio pitanja, dakle zašto? Ako ni zbog čega drugoga zbog crteža Johna Rommite Juniora koji je odradio dobar dio serijala a čiji bravurozni stil možete pogledati i na hrvatskim kioscima kupivši izdanje Peter Parker Spiderman. Uzevši u obzir da je sada 2009. godina, do stripa bi trebali moći doći svi koji se znaju iole služiti internetom, bilo legalnim bilo ilegalnim segmentom (da rekao sam to). Nemojte postati pirat, jer i same osobe koje rasturaju piratske materijale na svoje scanove stavljaju zanimljivu poruku: „Like it? Buy it!“ što će reći da scan služi samo kao ogledni primjerak a pravo mjesto za strip je polica (uvijek ju strateški smjestite nadohvat ruke).

Vođen ovim „Like it? Buy it!“ evo nekih crteža Hulka iz skromnog pera autora ove recenzije (pa, sad pero je Rottring i košta 129,00 kunića tako da za moje prilike i nije baš skromno ali vještina crtanja istim zasigurno jest).

Redoslijed čitanja epizoda (vjerujem da se mogu naručiti za nekih cca 20 kunića komad, ili kupit u Zagrebu te možda u Đakovu gdje ima nova strip knjižara):

Planet Hulk

1.Fantastic Four v1 #533
2.Fantastic Four v1 #534
3.Fantastic Four v1 #535
4.Amazing Fantasy #15
5.New Avengers: Illuminati v1 Special
6.Incredible Hulk v3 #088
7.Incredible Hulk v3 #089
8.Incredible Hulk v3 #090
9.Incredible Hulk v3 #091
10.Incredible Hulk v3 #092
11.Incredible Hulk v3 #093
12.Incredible Hulk v3 #094
13.Incredible Hulk v3 #095
14.Planet Hulk: Gladiator Guidebook
15.Giant Size Hulk #001
16.Incredible Hulk v3 #096
17.Incredible Hulk v3 #097
18.Incredible Hulk v3 #098
19.Incredible Hulk v3 #099
20.Incredible Hulk v3 #100
21.Incredible Hulk v3 #101
22.Incredible Hulk v3 #102
23.Incredible Hulk v3 #103
24.Incredible Hulk v3 #104
25.Incredible Hulk v3 #105

World War Hulk

1.She-Hulk v2 #15
2.She-Hulk v2 #16
3.She-Hulk v2 #17
4.She-Hulk v2 #18
5.World War Hulk Prologue: World Breaker
6.Incredible Hulk v3 #106
7.World War Hulk #01
8.Iron Man v4 #19
9.Irredeemable Ant-Man #10
10.Incredible Hulk v3 #107
11.Ghost Rider v4 #12
12.Ghost Rider v4 #13
13.Heroes for Hire v2 #11
14.Heroes for Hire v2 #12
15.Heroes for Hire v2 #13
16.World War Hulk: X-Men #01
17.World War Hulk: X-Men #02
18.World War Hulk: X-Men #03
19.World War Hulk: Frontline #01
20.World War Hulk: Gamma Corps #01
21.World War Hulk: Gamma Corps #02
22.Incredible Hulk v3 #108
23.Iron Man v4 #20
24.Avengers: The Initiative #04
25.World War Hulk #02 (2 covers)
26.World War Hulk: Frontline #02
27.World War Hulk: Frontline #03
28.World War Hulk #03
29.Incredible Hulk v3 #109
30.Incredible Hulk v3 #110
31.World War Hulk #04
32.World War Hulk: Gamma Corps #03
33.World War Hulk: Frontline #04
34.Marvel Spotlight: World War Hulk
35.World War Hulk: Gamma Files

Ukoliko nemate mogućnost pribavljanja ovolike gomile stripova nadam se, poštovani čitatelji, kako će vam ova recenzija podastrijeti uvid na američansko tržište stripova. Možemo se samo nadati odluci kakvog domaćeg izdavača o publiciranju ove napete priče. U međuvremenu, čitajte strip recenziju, inače:Piše, a i ponekad crta: Saša Paprić


 Stranica prilagođena ispisu
Djevojke same u stanu!...
Po prvi put u Srbiji n...
Registrovana odgajivac...
Divinity Savannahs... ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:122

Registrirani online (1): patak


Objektiv031

Oblaci

Propustili ste? Pogledajte!