Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Posebno izdanje biblioteke Super strip koje je izlazilo od lipnja 1986. sve do početka kraja te decenije. U tom genijalnom izdanju koje je uvijek donosilo mnoge podatke iz svijeta stripa su se nalazili pored niza epizoda Alana Forda i Groo-a još neki stripovi vrijedni pažnje. Jedan od zasigurno zanimljivijih je zapravo tema ove recenizje. Radi se o naslovu Andy Gang i ubojica sa Marne. Crtač Chantal Montellier je kreator ovog zanimljivog naslova, svojim estetično fotografskim stilom donosi nevjerovatnu piču o brigadi pariške policije s krajnje ubojitim metodama.

Kako bi bolje razumijeli što želim reći u stripu se pojavljuje novinski članak koji opisuje jednu njihovu akciju a koji prenosim u cijelosti: "Georges Helsrine nije imao vremena da izvuče svoj devetmilimetarski "Smith&Wesson" sa 14 metaka, niti da upotrijebi jednu od dvije ručne bombe od kojih se nikada nije razdvajao. Dvadesetak metaka probilo je njegovo prednje staklo… Brigada za otkrivanje i suzbijanje terorizma je sudjelovala u operaciji. Promet je normalno tekao, rekao nam je mladi prodavač sendvička koji je bio ispred gostionice "Terminal". Iz žućkastosmeđega "Peugeota 305" izišao je čovjek i stao pucati iz mitraljeza na Helsrineov BMW. "…Odmah zatim, vido sam kako jedan čovjek silazi sa stražnje strane kamiona prekrivenog plavom navlakom što je stajao ispred Helsrineova auta. Stavili su policijaske značke. Helsrine nije mogao pucati. Vidio sam kako pada preko upravljača. S njim je bila jedna djevojka. Izišla je iz auta i pokušla pobjeći. Čuo sam dva pucnja i ona jepala…" Georges Helsrine prkosio je cijeloj francuskoj policiji. Okolnosti su mu često išle na ruku i sada, kada ta skitnica više ne može govoriti, bit će teškko otkriti pojedinosti o njegovim izvorima informacija koje su ga spašavale. Čini se da nije bilo riječi o hvatanju Helsrinea, nego o njegovu uklanjanju! Predsjednik republike čestitao je ministru unutrašnjih poslova. Helsrine je uklonjen bez suđenja. Što se tiče njegove prijateljice, ona je izišla iz vozila i koušala pobjeći. Nije bilo spasa za nju. Sama protiv pedesetak muškaraca. Jedan ju je policajac mirno ustrijelo, kao da puca u glinenog goluba. Zadovoljna policija završila je slučaj. Pobjeda je ipak pripala zakonu, ali jučerašnja zasjeda više je nalikovala na izravnavnje računa, negoli na policijsku akciju."


Ustrijeljena djevojka - komentar jednog pripadnika brigade na dio članka u kojem se govori o njenoj smrti glasi : "To si bio ti Moscatelli! Sadistu jedan! Ha! Ha! Ha!"

Iz gore prenesenog je vidljivo o kakvim je ljudima riječ. Najbliži prikaz policijske brutalnosti poput ove novijeg datuma je zorno prikazan u francuskom filmu "Doberman" s Vincentom Casselom. U jednoj sceni zapovjednik jedne brigade slične ovoj u stripu sav napucan kokainom i vrlo naoružan upada u disko klub uz riječi: "Pobijmo ...bene ubojice policajaca". Dok u drugoj sceni djetetu daje bombu kako bi prisilo roditelje na otkrivanje informacija.


Plakat za film

Radnja samog stripa započinje fotografskim crtežim koji zumiraju jednu zgradu, kupatilo i izvjesnog Alexa Barbiera kako se češlja. S radija dolazi obavijest kako među stanovništvom Val de Marnea, predgrađa glavnog grada, vlada prava psihoza zbog otkrića tijela treće mlade žene. Ubojica nakon zločina brije glavu svojim žrtvama i razodjeva ih. Barbier izlazi iz stana upućuje se ka podzemnoj željeznici gdje počne pratiti mladu ženu i u pogodnom trenutku joj oduzima život, razodjeva i na čelu piše svoje inicijale. Zatim se upćuje u policijsku stanicu i javlja svom šefu koji ga obavještava kako će se priključiti ekipi Andya Ganga u potrazi za ubojicom sa Marne. Logičan slijed.


Četvrta žrtva "Ubojice s Marne"

Nakon upoznavanja sa članovima brigade kreće se na terenski rad. Brigada ima spoznaju o jednom baru gdje bi se možda mogao nalaziti potencijalni uboijca. Iako se nigdje decidirano ne kaže očita rasna diskriminacija je prisutna jer brigada traži čovjeka koji mršav, dvadesetih godina, tamnog lica i kovorčave tamne kose. Laka žrtva obzirom da je pravi ubojica pripadnik policije, prototip francuza s plavom kosom, svjetlim očima i naravno nije ni izbliza doseljenik. Barbier se ne suspreže od svoje krvoločnosti te ubija još jednu ženu gotovo pred očima pripadnika brigade.


Peta žrtva "ubojice s Marne"

Nakon što uspije izbjeći da ga kolege otkriju, radnja se premješta u u bar gdje se sprema zasjeda za osobu čiji opis brigada posjeduje. Nesretnik već pri ulazu nakon kraće rasprave upozanje čvrste policajske metode. No, kako su pripadnici brigade maskirani u huligane, vlasnik bar u pokušaju spriječavanja tučnjave ubija Barbiera.


Smrt "Ubojice s Marne"

Ubojica biva ubijen slučajno a nesretni imigrant odveden u policijsku postaju na upoznavanje s metodama što je razvidno iz sličica dolje…

Sad ti lijepo sjedi a mi ćemo te malo šibat...

Naravno kako mu nisu mogli ništa prišiti jadnik je optužen za otpor i nanošenje ozljeda policiji. Neko vrijeme će ga ostaviti da trune, a zaitm: fiju! Napolje! Van! Trenutačna otprema i povratak u Savanu. Uzgred, sumnjiv je bio zbog činjenice kako je pripadnik nekakve organizacije za obranu useljenika a djevojkes kojima se sastajo bile su članovi njegove grupe.

Za kraj, na pogrebu Alexa Barbiera, "Ubojice s Marne", otpraćaju na posljednji počinak uz slijedeći govor: "…našem dragom prijatelju Alexu Barbieru koji je poginuo u slavnoj borbi koju je bez odmora vodio protiv zlih, mračnih slia… on je bio jedan od najboljih sinova nše domovine… Klanjamo ti se, Alexe Barbieru, tvojoj hrabrosti, tvojoj vrijednosti, tvojoj mladosti… Premda nisi ostavio obitelj za sobom, znaj da je danas cijela Francuska policija zavijena u crno, ona je tvoja udovica! Ti si bio nada naše hrabre policije. Odličan đak policijske škole. Točan. Precizan. Voljen od svojih starješina… voljen od svih! Na pragu lijepe budućnosti. Tebi je pristajalo mjesto u ovoj specijalnoj brigadi, dragom čedu naše policjie, kojoj si se pridružio da pomogneš u potrazi za odvratnim ubojicom sa Marne."

Ne mogu ne primjetiti kako su mnogi takvi slatkorječivi govori držani za razne mesare i ubojice a vama, dragi čitatelji obavijest gdje se može naći ovaj strip – na netu košta oko 20 kuna a na tržnici kako se dogovorite (riječ je o ovom izdanju Maxia ne samostalnom stripu Andy Gang koje zasigurno košta više)…

Piše: Saša Paprić


 Stranica prilagođena ispisu
Re: Strip recenzija: Superstrip Maxi - Andy Gang
02-23-2009 07:52:53 am :: marijuan
znaš li gdje mogu nabaviti Zvjezdane udarače (Starslummers) koji su izdani u dva dijela Maxistripa?
Re: Strip recenzija: Superstrip Maxi - Andy Gang
02-23-2009 11:33:07 am :: Saša Paprić
marijuan je napisao/la (Pogledaj post): › znaš li gdje mogu nabaviti Zvjezdane udarače (Starslummers) koji su izdani u dva dijela Maxistripa?


Imam prvi dio Zvjezdanih udarača, no ne i drugi. Treba pokušati pretrage s nazivima strip aukicje ili na stranici stripovi.com pod aukcije te na gradskoj tržnici zamoliti gospodu što prodaju stripove imaju li još kojeg Maxija. Nadalje ukoliko se može do Zagreba tamo bi trebalo biti.
02-23-2009 04:36:22 pm :: la_linea
Imao sam primjerak ovoga stripa kao pican... Viš potupno sam zaboravio na njega.
Primamo rezervacije za...
Izdaje se za do dvije ...
Stenci Rodezijskog rid...
http://posloovioglas...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:56

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Oblaci