Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Udruga građana Kohorta (navijači NK Osijeka), koja je danas na svečanoj sjednici osječkoga Gradskog vijeća dobila Zlatnu plaketu Grada za promicanje organiziranja slobodnog vremena mladih, i dalje se protivi što je proslavljeni hrvatski nogometaš Davor Šuker postao počasnim građaninom Osijeka.

Nakon proglašenja dobitnika na svečanoj sjednici u povodu Dana grada predsjednik Kohorte Karlo Šatvar novinarima je izjavio kako se ta udruga i dalje ne slaže da se počasnim građaninom proglasi "čovjek koji sebe naziva Zagrepčaninom i koji je davno zaboravio na svoj grad, u koji nakon odlaska nije dolazio niti investirao, niti je na bilo koji način radio na njegovoj promociji".

- Ubrzo će otići iz Osijeka i vjerojatno će sve opet biti po starom, no možda će ga ovako visoko priznanje sada promijeniti - rekao je Šatvar.

Davor Šuker, koji je osobno primio visoko priznanje i postao počasnim građaninom Osijeka, rekao je novinarima kako ne želi komentirati napise u kojima su se iznosila neslaganja dijela građana da mu se dodijeli titula počasnoga građanina.- Ne mora se uvijek nešto dobro napraviti pa to odmah medijski objaviti - rekao je, dodajući kako ima mnogo načina da se djeluje na opće dobro bez "oka javnosti".

Odluka osječkoga Gradskog vijeća da se Davor Šuker proglasi počasnim građaninom Osijeka izazvala je rasprave dijela Osječana, koji su isticali da su mnoge druge osobe zaslužnije da postanu počasni građani Osijeka.

Rođeni Osječanin, hrvatski reprezentativac i nekadašnji nogometaš NK Osijeka i Dinama Davor Šuker ostvario je bogatu sportsku karijeru i u inozemstvu, gdje je, uz ostalo, igrao za slavni Real Madrid, s kojim je osvojio naslov prvaka Španjolske 1997. i Ligu prvaka 1998. Vrhunac karijere i sportske slave i u domovini i svijetu dosegnuo je na Svjetskome prvenstvu u Francuskoj, gdje su "vatreni" Hrvatskoj donijeli treće mjesto, a Šuker je dao šest golova u sedam utakmica.

Dobio je tada Zlatnu kopačku, nagradu koja se dodjeljuje najboljim strijelcima Svjetskoga prvenstva. Osim toga, osvojio je i Srebrnu loptu za drugog najboljeg igrača Svjetskoga prvenstva i Fifin brončani trofej za treće mjesto u izboru igrača sezone prema glasovanju izbornika svih svjetskih reprezentacija. Dobitnik je Državne nagrade za šport "Franjo Bučar", a na popisu je i 100 najboljih nogometaša svih vremena. [Hina]


Na Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Osijeka održanoj u HNK povodom obilježavanja 2. prosinca, Dana Grada Osijeka, prigodnim govorom nazočnima se obratio gradonačelnik Osijeka Gordan Matković. Govor prenosimo u cijelosti:

- Poštovani potpredsjedniče Hrvatskog sabora, preuzvišeni oče nadbiskupe, poštovana rektorice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, predsjedniče Gradskog vijeća, poštovani gradski vijećnici, dame i gospodo.

Na današnji dan, prije 222. godine ujedinile su se tri osječke općine, Gornji Grad, Tvrđa i Donji Grad, i danas, mi Osječani slavimo svoj rođendan. No ove godine imamo još jedan veliki razlog za slavlje. Najznačajniji događaj za naš grad u 2008. godini je to što je postao nadbiskupijskim i metropolitanskim su-sjedištem u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i u novoj, slavonskoj, crkvenoj pokrajini. Ovime je i grad Osijek ušao u naslov naše Nadbiskupije, te je odsada i na crkvenome planu istaknuta njegova važnost kao „metropole" Slavonije i po veličini četvrtoga grada u našoj Domovini. Osječani su zahvalni nadbiskupu Srakiću koji se dugi niz godina zalagao za uspostavu Đakovačko – osječke nadbiskupije i uzdizanje crkve sv. Petra i Pavla na dostojanstvo konkatedrale.

Stoga, osobno nemam nikakvu dvojbu da će se naš Grad već iduće godine, ponositi još jednim počasnim građaninom Grada Osijeka. Dame i gospodo, Dan grada je dan kada slavimo, kada smo sretni i veseli, primamo goste, ali i dan kada govorimo o dosad učinjenom, kao i o planovima za budućnost. Ovu godinu pamtit ćemo i po tome što smo ju počeli bez gradske vlasti. Imali smo i druge izvanredne izbore, a o uzrocima i posljedicama krize gradske političke scene, najbolji pravorijek su dali sami Osječani 9. ožujka 2008. godine.

Prije tri i pol godine s velikim poletom preuzeli smo odgovornost upravljanja našim gradom. Naš programi su bili jasni i svi su usmjereni prema jednom cilju – Osijek – metropola istočne Hrvatske. Nefunkcioniranje gradske vlasti tijekom 2007. i 2008. godine djelomično je odgodilo provođenje zacrtanih ciljeva, ali ponovo su se uspjeli okupiti ljudi kojima je razvoj i napredak grada Osijeka iznad svega. Za ovo je trebalo puno snage, odricanja, političke ali i ljudske hrabrosti. Zato zahvaljujem svim partnerima u ovoj gradskoj koaliciji koji su preuzeli odgovornost za nastavak započetog. Zajedno smo prihvatili i odgovornost za nove projekte . Podsjećam na najznačajnije projekte, dovršene ili one čiji završetak očekujemo iduće godine. Nastavili smo s proširenjem tramvajske mreže.

Ovaj tjedan počinje gradnja druge faze izgradnje pruge od Vinkovačke do Velebitske ulice (ili kako bi mi Osječani rekli – od Mačkamame do Bikare). Puni smisao zaokruženja grada tramvajskim linijama dobit ćemo planiranim spajanjem Velebitske ulice sa Zelenim poljem, a nije me strah najaviti i vožnju tramvajem kroz Višnjevac i Josipovac. Uređenje središta grada privodimo kraju. Obnovili smo Kapucinsku ulicu, pripremamo početak obnove Trga Slobode i Sakuntala parka, a već na proljeće krećemo s obnovom dijela šetnice uz Dravu. Nepostojanje gradske vlasti najviše se odrazilo na dinamiku obnove gradskih trgova (Trg Lavoslava Ružičke i Trg bana Jelačića), autobusnog kolodvora i izgradnju pješačkih nathodnika, no skori dovršetak tih projekata nije uopće upitan. Obnovljeni Zoološki vrt privukao je mnoge Osječane na lijevu obalu Drave, ali i nova rekreacijska zona koju uskoro završavamo, dat će nam puni smisao grada na rijeci. Novi hortikulturni pojas duž cijele južne obilaznice štitit će naš grad od tranzitnog prometa, koji će se već iduće godine, (zahvaljujući snažnoj potpori potpredsjednika Hrvatskog sabora gospodina Vladimira Šeksa), proširiti novim južnim trakom južne obilaznice i tako još više doprinijeti kvalitetnom prometu oko grada i u gradu.

Pred nama su veliki dugoročni projekti uređenja novih urbanih prostora Pampasa, Juga 2 i južnog prostora Industrijske četvrti

Visoku socijalnu osjetljivost pokazali smo podizanjem rodiljinih naknada. Umirovljenicima smo osigurali božićnice. Svi učenici petih razreda dobit će prijenosna računala. Rijetko se koji grad u Hrvatskoj može pohvaliti ovakvim izdvajanjima za najmlađe ali i najstarije sugrađane. Isto tako komunikacija s nevladinim udrugama i nacionalnim manjinama već je poslovično nešto s čime se kao Gradska uprava ponosimo. Konzervativni proračun za nas nije novost.

Gradskim financijama smo uvijek upravljali odgovorno i transparentno, a tako nastavljano i u 2009. godini. Stvorili smo povoljne uvjete za nova ulaganja. Povećao se broj zaposlenih. Naš cilj da smanjimo stopu nezaposlenosti ispod 10% polako se počinje ostvarivati. Počinjemo izgradnju infrastrukture u poslovnoj zoni Tenja. U suradnji sa Sveučilištem spremni smo dalje razvijati poduzetničku klimu u gradu.

Osijek stvara preduvjete da postane inteligentni grad, grad mladih poželjan i atraktivan za življenje. Uvijek smo isticali jednakomjeran razvoj svih dijelova grada. Proračun za 2009. godinu potvrđuje politiku kontinuiteta jednakomjernog ulaganja u sve dijelove grada. Želimo da se sva djeca u svakom dijelu grada ili gradskom naselju bezbrižno vračaju iz škole, da se imaju gdje baviti sportom i igrati na uređenim dječjim igralištima.

Sve navedeno moraju pratiti nova pravila ponašanja u urbanizmu. Naglasak mora biti na uvođenju reda i planiranju izgradnje grada. Često ne nailazimo na razumijevanje svih sugrađana, ali podizanje urbanog standarda traži i određene kompromise na teret vlastitog komfora. Dame i gospodo, misao o Osijeku kao stvarnoj metropoli ovog dijela Hrvatske – ostvariva je. No kako bi metropolu izgradili, nužna je tijesna suradnja Grada, Sveučilišta, Županije i države…

Državni vrh u posljednje vrijeme, s potporom nekoliko bitnih projekata, potvrdio je nastojanja za ravnomjeran razvoj Hrvatske. Riječni terminal u Donjem Gradu, projekt koji je dobio potporu Vlade Republike Hrvatske, svakako će utjecati na gospodarstvo Grada i Županije. Prije nekoliko dana dobili smo odluku Vlade o darovanju zemljišta vrijednog više od 50 milijuna kuna za gospodarsku zonu JUG. Zahvaljujući sportskoj dvorani Gradski vrt, koju je također financirala Vlada Republike Hrvatske, (čija je izgradnja završena, te smo u pripremi velike svečanosti njenog otvorenja) grad Osijek u 2009. postat će doista centar svijeta. U godini kada grad slavi 200.-tu obljetnicu proglašenja slobodnim i kraljevskim gradom, bit ćemo domaćini Svjetskog rukometnog prvenstva, Svjetskog gimnastičkog kupa i Europskog prvenstva u streljaštvu… Na koncu, veliko mi je zadovoljstvo što živimo u gradu koji daje brojne zaslužne pojedince u području sporta, kulture, znanosti, ali i mnogobrojne udruge građana čiji se doprinos vidi u velikom broju programa koji oplemenjuju našu svakodnevicu i promiču grad Osijek u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Čestitam svim dobitnicima priznanja Grada Osijeka! Želim vam još jednom svima sretan Dan grada, a gradu želim da bude lijep kao što su lijepe Osječanke, snažan kao što je snažna Drava, a mi ćemo mu biti vjerni kao što je vjerna Kohorta.


Izvor: [Hina] i Osijek.hr
Foto: Elvir Tabaković : Dodjela titule počasnog građanina nogometašu Davoru Šukeru, 2.12.2008.Pročitajte i rasprave...
-> Davor Šuker ipak počasni građanin
-> Osijek i Šuker vole se tajno
-> Davor Šuker pogođen stavom osječke Kohorte
-> Priopćenje Kohorte o prijedlogu da se Šukera proglasi počasnim građaninom Osijeka


 Stranica prilagođena ispisu
12-02-2008 09:19:39 pm :: morgan
"no možda će ga ovako visoko priznanje sada promijeniti "
bljuv
12-02-2008 10:30:23 pm :: slk
koji ljigavac taj šuker
12-02-2008 11:35:07 pm :: faktor-x
morgan je napisao/la (Pogledaj post): › "no možda će ga ovako visoko priznanje sada promijeniti "
bljuv

jesi čuo kad za ironiju?
Re: Kohorta i dalje misli da Davor Šuker nije trebao postati počasni građanin
12-03-2008 08:27:21 am :: Osječanin
Meni je zanimljivo kako se cijela priča svela na "Kohorta protiv Šukera". Pa skoro cijeli grad je protiv Shocked No dobro. Mi smo jedini koji smo to javno rekli dok ostali mrgodaju u sebi... Embarassed
Re: Kohorta i dalje misli da Davor Šuker nije trebao postati počasni građanin
12-03-2008 09:08:03 am :: marijuan
Osječanin je napisao/la (Pogledaj post): › Meni je zanimljivo kako se cijela priča svela na "Kohorta protiv Šukera". Pa skoro cijeli grad je protiv Shocked No dobro. Mi smo jedini koji smo to javno rekli dok ostali mrgodaju u sebi


pa imaj u vidu i našeg gradonačelnika kojeg ne interesiraju oni sa tamo nekog foruma i ostale. interes će pokazati tek na izborima
dragi davore
Re: Kohorta i dalje misli da Davor Šuker nije trebao postati počasni građanin
12-03-2008 09:08:37 am :: Ed Wood
"Kohorta misli".
Kakav neviđen oksimoron !
Re: Kohorta i dalje misli da Davor Šuker nije trebao postati počasni građanin
12-03-2008 09:29:09 am :: Osječanin
marijuan je napisao/la (Pogledaj post): ›
Osječanin je napisao/la (Pogledaj post): › Meni je zanimljivo kako se cijela priča svela na "Kohorta protiv Šukera". Pa skoro cijeli grad je protiv Shocked No dobro. Mi smo jedini koji smo to javno rekli dok ostali mrgodaju u sebi


pa imaj u vidu i našeg gradonačelnika kojeg ne interesiraju oni sa tamo nekog foruma i ostale. interes će pokazati tek na izborima
dragi davore


"...Zbog te tvoje nimalo pohvalne činjenice da se deklariraš Osječanom po rođenju i ničemu drugome želim ti da titulu počasnog Osječana preuzmeš na Dan Grada iako je ničim nisi zaslužio, jebo te onaj tko te predložio i dodijelio tu časnu titulu. U daljem životu želim ti puno sreće i uspjeha, daleko ti tvoj bijeli Zagreb grad."

Dobra! osijek031.com smile
Re: Kohorta i dalje misli da Davor Šuker nije trebao postati počasni građanin
12-03-2008 09:30:20 am :: Ingo
Ed Wood je napisao/la (Pogledaj post): › "Kohorta misli".
Kakav neviđen oksimoron !


da, je oksimoron ... ali su u pravu
12-03-2008 11:03:39 am :: pennywiser
ko da nema drugih bitnijih stvari o kojima bi se trebalo voditi računa...
12-03-2008 11:05:11 am :: Ingo
pennywiser je napisao/la (Pogledaj post): › ko da nema drugih bitnijih stvari o kojima bi se trebalo voditi računa...


a o cemu bi to bitnijem kohorta trebala voditi racuna ?
12-03-2008 11:07:03 am :: marijuan
Ingo je napisao/la (Pogledaj post): ›
a o cemu bi to bitnijem kohorta trebala voditi racuna ?


pa o proizvodnji piva u osječkoj pivari Very Happy
12-03-2008 12:47:56 pm :: Frost
mala opaska.

Na današnji dan prije 222 godine.

Ne 222. godine. Šta je to bilo prije dvjestodvadesetidruge godine?
12-03-2008 02:01:33 pm :: DonQuijote
Frost je napisao/la: ›
mala opaska.

Na današnji dan prije 222 godine.

Ne 222. godine. Šta je to bilo prije dvjestodvadesetidruge godine?

dvjestodvadesetiprva godina. Smile
12-03-2008 02:02:41 pm :: eseker
Frost je napisao/la: ›
mala opaska.

Na današnji dan prije 222 godine.

Ne 222. godine. Šta je to bilo prije dvjestodvadesetidruge godine?


cjepidlaka Rolling Eyes

Pa ne možeš biti i pismen i podoban. Cool

Studentica iz Zagreba ...
Samojed, prvobirano dv...
Pridebullyz Serbia sa ...
Iznajmljujemo vise kom...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:106

Registrirani online (1): Dino8090


Objektiv031

Grad Osijek