Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Hrvatska udruga za znanost umjetnost i kulturu i Hotel Central u sklopu projekta: «Jazz glazba – približavanje Europi i svijetu» organiziraju Međunarodni gala blues festival koji će se po prvi puta održati u Osijeku od 7. do 11. studenoga, u Hotelu Central, s početkom u 21 sat.

PROGRAM FESTIVALA

07.studenoga TELEFON BLUES BAND, Hrvatska
Sami počeci legendarnog rock session programa imenom, «RUBY TUESDAY», u veljači 1990. godine, praktično su označili početak egzistiranja grupe TELEFON BLUES BAND. Grupa nastaje na bogatoj baštini i tradiciji zagrebačkog klupskog sviranja rock i blues standarda. Zbog velikog interesa publike sastav postaje medijski vrlo angažiran i započinje niz projekata. Na samom početku snima koncert povodom prve godišnjice sjećanja na preminulog velikana zagrebačke estrade Karla Metikoša, zatim „Ruby Tuesday All Stars Session“, nezaboravni i mitski „Baloon“, kao i mnoge emisije tipa Live show – „Sedma noć“ ili „Bravo-Bravo“. Slijede mnogobrojni koncerti posvećeni svjetskim velikanima i instrumentalistima koji su ispisali povijesne uspješnice bluesa, a koji su profesionalno snimljeni na audio i video nosačima i emitirani na televizijskim i radio postajama. Članovi sastava, kao i njihovi snimljeni radovi, dobitnici su prestižnih nagrada: Porin, Status, itd. Jedno od posljednjih priznanja je i nagrada svjetskog giganta u proizvodnji instrumenata pod imenom „FENDER“, a ujedno je zaslužena pozivnica za slijedeću godinu na svjetsku prezentaciju u Frankfurtu 2006.

Članovi sastava su : VEDRAN BOŽIĆ – gitara, vokal, NEVEN MIJAČ – usna harmonika, vokal, SLAVKO PINTARIĆ – bubnjevi i TOMAS KRKAČ – bas gitara, vokal. Pridruženi član sastava je i BRANKO BOGUNOVIĆ jedan od najboljih akustičnih gitarista Hrvatske i dobitnik nagrade Status.

08.studenogaTRIO MIROSLAVA EVAČIĆA, Hrvatska
Nakon velikog uspjeha Tamare Obrovac koja je bila nominirana za BBC Radio 3 AWARDS FOR MUSIC 2004. godine, Hrvatska dobiva još jednog glazbenika u pohodu na svjetske nagrade i nominacije. MIROSLAV EVAČIĆ je sa svojim glazbenim opusom itekako poznat slušateljima na BBC Radio 3 i već neko vrijeme gostuje na festivalima i drugim manifestacijama.
Na ovogodišnjem WOMEX-u, svjetskoj glazbenoj manifestaciji i festivalu multi kulturalnog karaktera folk, etno i svih oblika glazbenog performansa iz cijelog svijeta, koji se održava u periodu od 26. do 30.10.2005. u Newcastle Gateshead u Velikoj Britaniji, upravo putem multimedijalne prezentacije bit će prikazan i Evačićev glazbeni izričaj. Oni koji ga poznaju složit će se da je Miroslav Evačić kao multi instrumentalist, tonski snimatelj i glazbeni producent, prije svega vizionar čije glazbene ideje probijaju barijere konvencionalnog. Nakon desetak godina djelovanja kao jedan od osnivača i ključnih figura etno-rock sastava ŠČUKIN BEREK, 2001. godine započinje svoj glazbeni odmak u avangardnom pravcu.

U izdanju SCARDONE upravo je izašao album ČARDAŠ BLUES, koji će nastupom na festivalu doživjeti svečanu promociju. Upravo je ČARDAŠ BLUES ta konstanta koju oplemenjuje melodijama, ritmovima i zvukovima svog podravskog podneblja na svojstven i originalan način. Tako je jedan od najcjenjenijih magazina u svijetu po pitanju glazbenog uobličavanja magazin fROOTS uvrstio album ČARDAŠ BLUES na listu TOP 10 albuma koje preporučuju preslušati, a pjesma „Az a Szep“ s istog albuma uvrštena je na kompilacijski Cd - fROOTS 25 koji dolazi uz godišnji dvobroj tog magazina. Pjesma „Az a Szep“ bila je svojevrstan uvod za naredni Evačićev glazbeni izričaj.

09. studenoga QUARTET ANE POPOVIC, Nizozemska
Apsolutno najveća zvijezda 1. MEĐUNARODNOG GALA BLUES FESTIVALA dolazi iz Nizozemske promovirajući superiorno, meritorno blues novog milenija. Ključni trenutak u karijeri Ane Popović se dogodio tijekom 2001. godine kada je iz Utrechta, gdje je studirala na jazz akademiji i radila sa svojim sastavom stigla u Duisburg na koncert gitarista Bernarda Allisona koji se toliko oduševio impozantnim Aninim nastupom da je uvjerio svojeg izdavača Tomasa Ruffa preporučujući mladu umjetnicu.

Trenutno dolazi do dogovora; tijekom ljeta Ana sudjeluje na projektu posvećenom Jimiju Hendrixu u društvu Tadž Mahala, Erica Burdona, Vernona Reida i Michel Socct, a potom slijedi i vlastiti album. Iz močvara Lousiane - « Ti… ne znaš što mi radiš, tvoja ljubav je tako nebeska, ne prestajem misliti na tebe, bejbe želim te svakog trena!», pjeva Ana, dok je trese ljubavna groznica u uvodnim taktovima albuma „Hush“. Mlada umjetnica trijumfalno vlada svim aspektima glazbene igre. Majstorska gitara – klasično, ili milovana slideom – opisuje blues novog milenija, ali s pogledom na budućnost, tamo gdje bol ne predstavlja motivaciju za kreaciju. Uvjerljiv vokal sa dikcijom kao da se oduvijek umivala na blues izvorištu, posjeduje multi kolorit soul-blues dive Ette James, da hitro reagira u raznim domenama. Uravnotežen odnos originalnog i reproduktivnog programa ukazuje da Popovićeva posjeduje potrebno kreativno samopouzdanje, a i izbor standarda da spremno i elokventno prihvaća najveća iskušenja. Koliko Ana autorski napreduje, najbolje pokazuje nova verzija pjesme „Hometown“, ranije opčinjena Chrisom Reaom surogatom, ona sada pobjedonosno izranja iz močvara Lousiane pravo na neworleanski Kongo square uz ritualnu igru sa razuzdanim domorodcima.

Sugerirajući Ani da album nazove po njezinom ranijem bandu, Tomas Ruff je ukazao kompliment okruženju iz kojeg dolazi. Ako postoji neka veza između naziva ploče i glazbe na njoj, to nije nagovještaj dinamičnog , već naprotiv, upozorenje slušatelju da ga čeka ofenziva glasnog asortimana instrumenata, kao impuls za ludilo raspuštenog uma.

ANA POPOVIĆ je umjetnica rijetke provenijencije koja se izuzetnim potencijalom svog talenta predstavila na „Beale Street Music Festivalu“ u Memphisu (SAD), u društvu Boba Dylana, Georga Clintona, The Cult, The Offspring, Black Cowes, Sonic Youth,… Kritičari i publika oduševljeni su fenomenom Ane Popovic, a ona je fenomen i zbog činjenice da sa svojim bandom zapravo „šeta“ europskim gradovima, dok većina muzičara tog profila tijekom cijele svoje karijere ostaje zatvorena u okvirima vlastite zemlje. „Izlazak“ i afirmacija iz okruženja zemalja Europe u SAD je podjednako rijedak i predstavlja kuriozitet koji dovoljno u današnjoj konstelaciji glazbenih odnosa i interferiranja govore za sebe. Projekti koje je ostvarila u vrlo kratkom vremenu osigurali su joj prepoznatljivo mjesto u svijetu suvremenog jazza i bluesa.

10.studenoga SEXTET «BLUE FAMILY» , SiCG
Beograd je uvijek njegovao specifičan odnos prema bluesu i jazzu. U takvom omjeru snaga iznjedrilo se mnogo muzičara koji su dotične idiome usvojili kao vlastitu identifikaciju izgrađujući pri tom autohtoni glazbeni izričaj. U takvu skupinu, uz quintet RAW HIDE, pripada prije svih sextet BLUE FAMILY sudionik ovogodišnjeg «1. Međunarodnog Gala Blues festivala». Dotični band predvodi kao lider kako duhovni tako i organizacijski basist MILAN JARAKOVIĆ koji svojim discipliniranim tretiranjem forme drži stvari pod kontrolom. Pjevač NIKOLA INIĆ svojim je vokalnim sposobnostima i duhovitim nastupima osigurao status frontmana što publika trenutno prepoznaje. Pijanist MILAN ALEKSIJEVIĆ je umjetnik odgojen u maniru jazz improvizatora, umjetnik koji je svoje sposobnosti oprobao u mnogim idiomima, primjerice suradnja sa Đorđem Balaševićem, jazz kao duhovna identifikacija, ali blues ostaje njegovo prostranstvo kroz koje najšire i najslobodnije propitkuje svoju kreativnost. Usna harmonika i dojmljiv scenski iskorak LJUBE ĐORĐEVIĆA zaštitni su znak banda Blue Family. DRAGAN RAŠKOV je majstor ritma koji sve konce i amplitude drži vješto i nenametljivo pod kontrolom koja uvijek i u svakom momentu pruža prostor za solo nastup koji u cjelokupnoj koheziji materijala ukupnom dojmu daje jednu novu dimenziju. Band je ostvario niz gostovanja diljem Europe sudjelujući na mnogo prestižnih festivala. Kao kruna cjelokupnog djelovanja su dva studijska albuma i jedan live album snimljen u Rumunjskoj.

11.studenoga QUINTET SPO-DEE-O-DEE, Mađarska
Grupa SPO-DEE-O-DEE nastala je 1997. godine na inicijativu Tamasa Szaboa i Zoltana Nemesa. U periodu od osam godina ostvarili su niz gostovanja – Austrija, Finska, Njemačka, Nizozemska, Italija, Slovenija itd. Kroz taj period ostvarili su niz kontakata i suradnji s mnogim prestižnim blues umjetnicima: Ian Seagal-Engleska, Monty Waters-SAD, Ripoff Raskolnikov-Austrija, Wince Weber-Danska, Eric Trauner i Cristian Dozzler-Austrija, Cristian Sandera-Austrija, Big Jay McNeelly-SAD, Raw Hide-SiCG, Blues Wire-Grčka, Babos Prohaska-Slovačka…… Glazbeni svijet koji je ispunio stvaralaštvo i nastupe datira i počiva na zvuku «boogie-woogie» i tadašnjem modernom soundu New Orleansa iz 1930. Njihov univerzalni glazbeni vokabular određen je i počiva na dva instrumenta- pijanu i harmonici. Ostali glazbeni instrumenti involvirani u kreativnom iskazu imaju gotovo idealnu harmonijsku i prostornu ravnotežu. Kompleksno promišljanje zahtjevnog materijala počiva na postulatima koje su inaugurirali Sonny Boy Williamson, Willie Mabon, Sugar Ray Norcia, Carlos Del Junco. Iza banda egzistiraju tri uspješna albuma: DRINKIN WINE SPO-DEE-O-DEE 1999., BOOGIE-WOOGIE BARBERSHOP 2000., AINT GOT NO MONEY 2002. godine.


 Stranica prilagođena ispisu

★☆★ ...
Na otoku Korculi u mal...
Black Widow - Afrodizi...
Prodajem katnicu smješ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:118

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Crveni Osijek

Propustili ste? Pogledajte!