Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek na 5. Svjetskim zborskim igrama (Olimpijadi zborova), održanima od 9. do 19. srpnja 2008. godine u austrijskom gradu Grazu, osvojilo je zlatnu i srebrnu medalju u pjevanju, postigavši time najveći uspjeh u 132 godine dugoj povijesti Društva!

Redakcija portala Osijek031.com čestita Lipaštima na ovom veličanstvenom postignuću! Labor omnia vincit!

Tomislav Levak, glasnogovornik HPD-a "Lipa" Osijek poručuje:

S iznimnim ponosom i srećom obavještavamo Vas da je Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek, koje je već 15 godina zaredom najbolji amaterski mješoviti zbor u Hrvatskoj, postiglo izvrstan uspjeh na 5. Svjetskim zborskim igrama (5. World Choir Games) ili Olimpijadi pjevačkih zborova, koje su od 9. do 19. srpnja 2008. godine organizirane u austrijskom gradu Grazu. "Lipa" je, pod ravnanjem dirigentice prof. Valerije Fischbach i uz pomoć korepetitorice prof. Ozane Tomić, osvojila olimpijsku zlatnu i srebrnu medalju u pjevanju, što je, unatoč mnogim dosadašnjim vrijednim nagradama i priznanjima, najveće dostignuće Društva u bogatoj povijesti dugoj čak 132 godine!

Naime, ovaj izniman rezultat ostvaren je na najvećem i najtežem natjecanju pjevačkih zborova na svijetu, na kojemu je "Lipa" sudjelovala prvi put. Na ovogodišnjim Svjetskim zborskim igrama nastupio je čak 441 zbor iz 93 zemlje svijeta, koji su u tih deset dana zajedno imali više od 1.000 izvedbi i koncerata, a njihovo umijeće u ukupno različitih 28 kategorija ocjenjivao je 71 međunarodni sudac. Pritom se u Grazu okupio impozantan broj od više od 20.000 pjevača, što je najmasovnije ikada u povijesti zborskog pjevanja. Tu činjenicu je na velikoj svečanosti zatvaranja Svjetskih zborskih igara (u subotu, 19. srpnja), održanoj pred 4.000 nazočnih u Stadthalle Graz, istaknuo Günter Titsch, predsjednik međunarodne interkulturalne fondacije Musica mundi, krovne organizacije amaterskog zborskog pjevanja u svijetu, koja je i organizirala Svjetske zborske igre, odnosno Olimpijadu zborova.

Valja istaknuti da se "Lipa", težeći uvijek novim izazovima, hrabro predstavila u čak dvije kategorije (discipline): kategoriji velikih mješovitih zborova [kategorija broj 8] te u kategoriji suvremene glazbe (kategorija broj 20), a obje je ocjenjivao različiti sedmeročlani međunarodni stručni sud. Iako je takva odluka značila i da su pripreme za natjecanje bile većeg opsega i napornije nego ikada, ona se potpuno isplatila. Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima (četiri "zlata" s prethodnih službenih međunarodnih natjecanja), "Lipa" nije morala ići u kvalifikacije, već je u obje kategorije uvrštena izravno u završno natjecanje.
Četrdesetak "lipaša" tako je zasjalo je u punom sjaju i u "svojoj" kategoriji velikih mješovitih zborova, u kojoj su postizali sve dosadašnje uspjehe, zaslužilo najblještaviju, zlatnu medalju.

To je ostvareno u žestokoj konkurenciji 19 zborova iz ukupno 10 država: Austrije, Njemačke, Grčke, Singapura, Hrvatske, Rusije, Kine, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Irske. Pritom se po broju bodova "Lipa" plasirala među četiri najbolja zbora svijeta! U ovoj kategoriji natjecao se još jedan hrvatski zbor, Pjevački zbor "Josip Štolcer Slavenski" Čakovec, koji se plasirao iza "Lipe".

Najveći rezultat u povijesti postignut je izvedbom raznovrsnog programa, sastavljenog prema strogim propozicijama natjecanja, a činile su ga četiri skladbe hrvatskih i inozemnih autora: "Il est bel et bon" Pierre Passareaua, "De profundis" Nancy Telfer, "Missa votiva – Sanctus" Branka Starca i "Kad igra kolo" Borisa Papandopula. Treba posebno napomenuti da je od kineske članice žirija "Lipa" dobila najvišu moguću ocjenu za umjetnički dojam - čistu "desetku", dokazavši još jednom sintagmu da je "zbor koji pjeva s dušom".

U drugoj kategoriji suvremene glazbe (u njoj se izvode moderne, avangardne skladbe živućih autora koje uključuju i scenski pokret), svakako najzahtjevnijoj na cijelom natjecanju, "Lipa" je bila jedini predstavnik Lijepe naše i ponovno je osvjetlala obraz hrvatskom zborskom pjevanju, osvojivši srebrnu medalju. Pritom je između 15 zborova-sudionika iz 11 zemalja (Brazila, Austrije, Njemačke, Hrvatske, Armenije, Tajlanda, Kine, Srbije, Rusije, Jamajke i Mađarske) iznimno strogi žiri jedino "zlato" dodijelio fenomenalnom armenskom zboru Avedis. Osječko "srebro" priskrbila je odlična izvedba četiri teške skladbe – "Sequentia de virgine Maria" Janosa Vajde, "Mundi renovatio" Gyorgyja Orbana, "Ubu" Marka Ruždjaka te efektne "Plaudite manibus" Branka Starca, koju prati i istodobno pljeskanje članova zbora.

Osim u službenom dijelu programa, "lipaši" su ostavili sjajan dojam i u nizu zanimljivih popratnih programa, posebice na polusatnom koncertu 17. srpnja u City Parku u Grazu, gdje su oduševili publiku. Svojim izgledom (svi članovi imali su šalove s hrvatskom „šahovnicom“) te veselim i razigranim, ali kulturnim ponašanjem, članovi Društva plijenili su pažnju i izvan službenog programa, pa su ostvarili mnoge kontakte s drugim zborovima u cilju međunarodne razmjene.

Na samom proglašenju rezultata u Stadthalle Graz, naravno, vladala je velika nervoza i iščekivanje, iako su članovi „Lipe“ bili svjesni da su odlično pjevali na natjecanju. No, u oba navrata kada su organizatori pročitali ime zbora i rezultat, „lipaši“ su oduševljeno poskakali sa svojih stolica te počeli slaviti i klicati. Ponosno noseći zlatnu i srebrnu medalju, „lipaši“ su nakon proglašenja u Stadthalle izveli i tradicionalnu slavljeničku hrvatsku „gusjenicu“.

Zanimljivo, HPD "Lipa" koja je osnovana 1876. godine, dakle neprestano djeluje pune 132 godine, ujedno je bilo i pjevački zbor s najdužim "stažom" postojanja među svim 441 zborom na 5. Svjetskim zborskim igrama u Grazu.

Posebne zasluge za ostvareno, naravno uz same pjevače, pripadaju dirigentici zbora prof. Valeriji Fischbach i korepetitorici prof. Ozani Tomić, koje su odlično pripremile „lipaše“ tijekom više mjeseci napornog uvježbavanja.

Inače, na 5. Svjetskim zborskim igrama u Grazu nastupilo je ukupno 19 hrvatskih zborova, među kojima posebno treba istaknuti Gradski zbor "Brodosplit", koji je osvojio zlatnu medalju i titulu pobjednika kategorije muških komornih zborova. Kvalitetan nastup imao je još jedan zbor iz Osječko-baranjske županije, Crkveno pjevačko društvo MIR iz Belišća, koje je u kategoriji mješovitih komornih zborova zaslužilo srebrnu medalju, a u kategoriji folklorne glazbe broncu.

Svakako treba reći da je "Lipa" sada vlasnik čak 13 "zlata" u posljednjih 15 godina: osam državnih (Rijeka 1993. godine, Krk 1997., Zagreb 1998., Umag 1999., Novi Vinodolski 2001. i 2003. te Novigrad Istarski 2005. i 2007.), kao i pet svjetskih – Budimpešta (Mađarska) 1999., Riva del Garda (Italija) 2002., Prag (Češka) 2005., Valletta (Malta) 2007. i sada ovo olimpijsko iz Graza.

Netom zaključena sezona, čiji je vrhunac bio upravo Graz, pak također je najuspješnija u povijesti Društva. Naime, u istoj sezoni "Lipa" se ovjenčala sa čak tri nova zlata i srebrom! Titula najboljeg amaterskog mješovitog hrvatskog zbora obranjena je u listopadu 2007. u Novigradu Istarskom, a još jedno svjetsko "zlato", podsjetimo, doneseno je u studenom s Malte, gdje je "Lipa" osvojila doslovce sve što se osvojiti moglo: Zlatnu diplomu za kvalitetu i titulu pobjednika najteže A 1, „kraljevske“ kategorije mješovitih zborova, dok je dirigentica Valerija Fischbach dobila posebnu dirigentsku nagradu!

I na koncu, valja reći kako je “Lipa” ponosna što je na više nego dostojan način predstavila sebe, Osijek i Hrvatsku u vrlo jakoj svjetskoj konkurenciji. Ovom prigodom ujedno se zahvaljuje svim sponzorima i donatorima koji su joj svojom potporom to omogućili, posebice Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Ministarstvu kulture. Posebna zahvala za pomoć i potporu ide na adresu predsjednice Društva, prof. Mirjane Smoje, te dopredsjednika Stevana Radovančevića, koji je u Grazu bio i odličan vođa puta.


Pročitajte i... HPD Lipa Osijek danas odlazi na 5. Svjetske zborske igre u Graz

Foto: Sikki
 Stranica prilagođena ispisu
07-21-2008 08:37:22 am :: faktor-x
Čestitke!
07-21-2008 10:38:08 am :: Uma
svaka cast!! Bravo
07-21-2008 11:20:14 am :: TataMata
Bravo, pridružujem se čestitkama. Izniman uspjeh na ponos svih Osječana.
07-21-2008 11:41:20 am :: noj u bemveu
svaka čast! samo tako nastavite..
07-21-2008 02:52:43 pm :: Bentena
Bravooooo!!!SmileSmileSmile
zlato
07-22-2008 06:02:20 am :: lipa
Prije svega od srca cestitam na postignutom uspjehu koji je, svakako, plod velikih odricanja i rada. Bravo Lipa !!!

Medjutim, uspjeh i informacije o zlatu su jedno, a istina (kako ponavljajuce...) sasvim nesto drugo.
Lipa je osvojila ZLATNU MEDALJU - da, ali CETVRTU zlatnu medalju sa osvojenih 80,88 bodova od mogucih 100.
Sve je lako provjerljivo na:

http://www.musica-mundi.com/uploads/media/WCG_Graz_2008_Result.pdf

gdje mozete vidjeti sve rezultate WORLD CHOIR GAMES 2008.

Netko ce reci da nismo konstruktivni, ali tvrditi da je LIPA osvojila zlato, a pri tome ne reci da je to, u stvari, 4. nagrada je LAGANJE, A LAGANJE JE BEZOBRAZLUK PREMA OVOME GRADU I GRADJANIMA.

Cega se mi sramimo? Samih sebe?

ZASTO???

Pitanje je slijedece: da li se na laganje vec pomalo privikavamo?

POZDRAV,

ljubitelj i veliki postovatelj Lipe

p.s. muski zbor BRODOSPLIT iz Splita osvojio APSOLUTNU zlatnu medalju, tj ZLATO I PRVO MJESTO U SVOJOJ KATEGORIJI...
07-22-2008 09:10:44 am :: sikki
Dragi "obožavatelju" Lipe.

Vidim da ne razumiješ koliki je trud i vrijeme uloženo u sve. Bez toga nema ništa.

Zlato nije lako osvojiti. Kriteriji su bili dosta strogi. Čini mi se da nijedan zbor nije dobio ocjenu veću od 93 boda. A neki zborovi su ispali čak i u kvalifikacijama što znači da nisu mogli ni pjevati na natjecanju.

Zlato je zlato. A četvrto zlato na Svjetskoj olimpijadi zborova nije nimalo mala stvar.

I mi se ponosimo njime.

Wow. Brodosplit je bolji za samo 4 boda. Smile
Pa pogledaj samo njihovu konkurenciju. Nitko osim njih nije dobio zlato. Smile Što bi značilo da nisu imali ni konkurenciju.

A provjeri podatak koliko je zborova bilo u njihovoj kategoriji, a koliko u Lipinoj.

Uostalom, pljuckanje po nečijem uspjehu nije nimalo u redu. A ovo je sve napisao netko tko zna malo više o zborskom pjevanju. Smile

Bilo bi lijepo da je osoba ostavila svoj potpis.

Pozdrav
07-22-2008 10:58:39 am :: lipa
Drago mi je da se slazemo o nepobitnim cinjenicamam da je zlatna medalje na Olimpijadi zborova VELIKI USPIJEH te da iza svega stoji ogroman ulozeni rad takodjer i znanje osobe koja je sve pripremila.

Svaki pojedinac zasluzan je za Lipin veliki uspijeh... tu nema sumnje i to sam i napisala.

Medjutim - prikrivanje (zaobilazenje) cinjenice da to nije prvo mjesto - nego cetvrto (sto se APSOLUTNO NIGDJE NE VIDI) sramotno je ponasanje i samo je jedno u nizu svih koji se ticu klasicne glazbe u nasem gradu.

To je sve sto sam zeljela reci, a forumi su svugdje u svijetu anonimni, pa tako i ovaj na ODLICNOM 031 Osijek portalu,

lijep pozdrav uz iskrene cestitke Lipi
i

NE BOJTE SE KRITIKE

POGOTOVO DOBRONAMJERNE.

Lipa

p.s. nositelj sam doktorske titule muzikologije sa njemackih i amreickih sveucilista i JAKO se dobro razumijem u zborsko pjevanje.
Takodjer osobno poznam gdjicu Fisbah - ciji rad i uspijeh iznimno cijenim...
07-22-2008 11:33:24 am :: sikki
Oćete molim Vas, Vi onda ljudima, kao vrsni poznavatelj i nositelj doktorske titule muzikologije objasniti lijepo o čemu se tu radi, a ne reći "LAGANJE, A LAGANJE JE BEZOBRAZLUK PREMA OVOME GRADU I GRADJANIMA".

Mislim da su ovo krive riječi...

Bilo bi lijepo kada bi stavili prvila natjecanja da svi znaju o čemu se radi.

p.s.
Pročitajte novinske članke. Vjerovatno se vidi da je Lipa "upala" među 4 najbolja zbora...
NIgdje ne piše da smo "prvi" nego dda smo osvojili zlatnu i srebrnu medalju. Smile
07-22-2008 12:03:05 pm :: sikki
Kritika je mogla biti upućena i osobno, pošto se, vidim, poznajete, a ne ovako javno, jer time kritika prestaje imati to značenje već poprima neku drugu dimenziju kao i rečenica o LAGANJU GRAĐANIMA i BEZOBRAZLUKU.

Mislim da je veći BEZOBRAZLUK bio napisati to.

Hvala na kritici.
Pozdrav od Sikkija.


p.s.
U tekstu nije nigdje iznesena niti jedna laž (može se vidjeti na linku koji ste poslali). Osvojeno je zlato i srebro. Nigdje čak ne piše da smo PRVI, već da smo među 4 najbolja zbora. Korektno smo pohvalili i ostale hrvatske zborove koji su osvojili medalje.

Ovime bih zaključio BEZPOTREBNU raspravu oko "ničega".

Ovaj grad zaslužuje puno više od OVOGA što ima.

Hvala Vam na podršci.
07-22-2008 02:38:54 pm :: water
svaka čast sikkiju na ovakvim odgovorima na postove 'gospođe obožavateljice lipe' jer zaista se nije potrebno spuštati ispod razine zbog nekih neutemeljenih prvokacija koje izgledaju kao govor zavisti.
a netko tko je toliko glazbeno obrazovan i još živi u ovome gradu trebao bi poznavati napore koje lipa dugi niz godina ulaže u svoju kvalitetu, a o pribavljanju sponzora za predstavljanje na ovakvim natjecanjima da i ne govorim.
sve čestitke lipi! zaista su ponos ne samo ovoga grada nego i cijele države (na žalost o tome se premalo govori izvan regije) što govori i o skromnosti pjevača i uprave lipe.
07-22-2008 03:07:19 pm :: lipa
Sležem se,

svakako sam, isprovocirana konstantnom "muljazom" u medijima vezano uz kvalitetu ponude klasicne glazbe u gradu (HNK npr.) upotrijebila preteske rijeci.

Iako smatram da se u izvjestavanju sve moglo preciznije napisati (sjetite se "uspjeha zborova" na natjecanjima u Kini),

ovim se putem ispricavam na jutrosnjoj doista nezgrapnoj reakciji i upotrebljenim krivim rijecima te se zahvaljujem sikki-ju na skrenutoj paznji na moju gresku.

Lipi zelim, kao i do sada, da mukotrpnim radom nastavi osvajati zlatne medalje (makar i cetvrte) te da svojim predivnim pjevanjem uveseljava sugradjane i sve koji ce ih imati mogucnosti slusati.

pozdrav
07-22-2008 03:50:31 pm :: sikki
Svi smo ovome gradu podjednako potrebni...
Živomo za njega, a neka i on živi za nas.

S ljubavlju vaš SIKKI.

Smile
07-22-2008 08:22:21 pm :: mia m.
go sikii Very Happy

Bambus sadnica visina ...
Razriješite misterij s...
Momak 20 godina iz osi...
Dva muzjaka pomeranca ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:114

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Grad Osijek