Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaIzostalo je najavljeno preoblikovanje IPK Tvornice ulja Čepin (TUČ) iz društva s ograničenom odgovornošću u dioničko društvo tijekom prošle godine. Kao novi rok završetka toga procesa, odlukom Skupštine određen je kraj 2008. godine. U međuvremenu je povećan temeljni kapital uljare s dosadašnjih 310,646.800 za 4,261.200, na 314,908.000 kuna unosom tražbine nekadašnjeg agrogiganta IPK Osijek d.d. Sukladno s tim porastao je broj poslovnih udjela s prijašnjih 1,553.234, na 1,574.540 svaki nominalne vrijednosti od po 200 kuna. Na taj su se način djelomično potvrdile prijašnje spekulacije o tome kako će IPK Osijek najvjerojatnije biti pripojen IPK Tvornici ulja Čepin.

Temeljni kapital

No to bi se, kako su već prije otkrili neslužbeni izvori, trebalo dogoditi nakon što se unese i preostala "pronađena" imovina koja zbog Domovinskog rata, ali i drugih različitih razloga nije unesena u temeljni kapital IPK Osijeka d.d. Prije svega, riječ je o nekoliko građevinskih, ali i poljoprivrednih površina vrlo visoke vrijednosti.

- Krajem godine prihvaćena je izmjena društvenoga ugovora, kojom je predviđeno preoblikovanje u dioničko društvo do 31. prosinca ove godine, kratko je potvrdio nastavak najavljenog procesa Stjepan Komar, predsjednik Uprave TUČ-a. Iako je još u proljeće prošle godine najavljen početak realizacije projekta dizelskoga postrojenja vrijednoga oko 45 milijuna eura koji bi obuhvatio gradnju pogona za ekstrakciju, nove silosne kapacitete, industrijski kolosjek na pravcu Đakovo - Osijek u dužini većoj od dva kilometra te pogon za proizvodnju biodizela s kapacitetom od 60.000 tona godišnje, ništa se nije dogodilo.

Pripreme za to su, kako dodaje Komar, u tijeku. S bankama se radi na osiguravanju kreditnih linija. Čitavu investiciju čepinski uljari planiraju pokrenuti kreditnim zaduženjem kod Hrvatske poštanske banke koja obavlja procjenu vrijednosti nekretnina. Prema Komarovim riječima, s realizacijom projekta trebalo bi se započeti ove godine.

Zaključak Vlade iz 2003.

Inače, s dionicama čepinske uljare posljednji se put na burzi trgovalo sredinom ožujka prošle godine jer je odlukom Skupštine iz 2006. došlo do fuzioniranja, odnosno pripajanja IPK Tvornice ulja Čepin d.d. Jestivom ulju IPK Osijek 2000 d.o.o. čime je nastala tvrtka novo-staroga imena IPK Tvornica ulja Čepin, ali kao društvo s ograničenom odgovornošću. Tim se činom pripajanja temeljni kapital Jestivoga ulja, kao društva preuzimatelja, povećao s iznos od 266,68 na 310,69 milijuna kuna. Kao naknadu za prenesenu imovinu dioničarima IPK Tvornice ulja, Jestivo ulje obvezalo se prenijeti poslovne udjele u omjeru 1:2,56 koji po jednoj dionici pripojenoga društva osigurava 0,389 poslovnih udjela. Bio je to, kako je tada rastumačeno, i logičan slijed, najavljen još zaključkom hrvatske Vlade iz 2003. godine, a kojim je odlučeno da se financijska konsolidacija i privatizacija IPK Osijek d.d. provede pripajanjem nakon dokapitalizacije, odnosno gradnje nove uljare u Čepinu. Cijeli postupak opravdan je racionalizacijom poslovanja i povećanjem efikasnosti jer se oba društva bave istom djelatnošću, a i proizvodni pogoni su na istoj adresi, u Čepinu nadomak Osijeka.

Osnovi podaci IPK Tvornice ulja Čepin

Osnovna djelatnost IPK Tvornice ulja Čepin d.o.o je proizvodnja sirovih i rafiniranih ulja te smo u toj djelatnosti najveći proizvođač u Hrvatskoj s preradbenim kapacitetom od 500t/24h prerađene sirovine, odnosno 100t/24h proizvedenog rafiniranog ulja. Transformacijom iz društvenog u privatno vlasništvo Tvornica ulja se nalazi u vlasništvu IPK Osijek d.d. koji je većinski dioničar s cca. 75% dionica dok je ostatak od cca. 25% dionica u vlasništvu malih dioničara.

Autorica: Ivana Barišić/Poslovni.hr


 Stranica prilagođena ispisu
Tražim suradnike koji ...
NA JEDNOM MJESTU PONUD...
Ponuda svih renomirani...
U potrazi ste za zdrav...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:341

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Advent u Osijeku