Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pet 15. 02. 2019.
GISKO: Izložba s...
HNK u Osijeku [1...
Dječje kazalište...
GISKO: Izložba p...
5. Osječki Love ...
sub 16. 02. 2019.
"Hodanjem d...
HNK u Osijeku [1...
Dječje kazalište...
Tennis Talents: ...
Centar osobne mo...
ned 17. 02. 2019.
San Francisco Co...
HNK u Osijeku [1...
pon 18. 02. 2019.
Udruga za podršk...
Festival jezika ...
GISKO: Svečano u...
HNK u Osijeku [1...
Dani otvorenih v...
uto 19. 02. 2019.
Udruga za podršk...
Festival jezika ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [1...
Dani otvorenih v...
sri 20. 02. 2019.
Udruga za podršk...
Festival jezika ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [1...
Dani otvorenih v...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Građanska udruga "Volim Osijek" i ove godine sa ciljem čuvanja dostojanstva Hrvatskih branitelja i istine o Domovinskom ratu organizira proslavu 20. obljetnice ustroja 130. brigade Hrvatske vojske[/b], koja će se održavati 4 dana i to od utorka 25. do petka 28.listopada 2011. god.

Proslava će se odvijati na prostorima svih Općina koje je branila brigada i to: Osijek,Čepin, Antunovac, Ernestinovo,Vladislavci i Vuka. Cilj proslave je i osnaživanje ljubavi prema gradu Osijeku i Domovini,te odavanje počasti herojima obrane grada Osijeka i Hrvatske domovine.

Program jubilarne obljetnice ustroja zaista je sadržajan i bogat,te ovom prigodom sa zadovoljstvom ističemo da ista skupina entuziasta i volontera na čelu sa g.Zlatkom Dernaj predsjednikom Građanske udruge "Volim Osijek" ponovo rukovodi organiziranjem i ove Proslave 20. obljetnice ustroja 130.brigade HV.

130.brigada Hrvatske vojske formirana je 25.listopada 1991.temeljem zapovijedi načelnika GS OSRH,ista se popunjava iz Uprave i Ureda za obranu Osijek.Već sutradan 26.10.Zapovjedništvo brigade smješta se u Osnovnu školu u selu Gorjani odakle kreće ratni put brigade.

Tijekom dva dana popunjeno je Zapovjedništvo brigade,1pb. i podstožerne postrojbe. Već 27.10.brigada prima prvu operativnu zapovijed,kojom u njen sastav ulazi i 3.pješačka bojna 106.br. Hv (Čepinska bojna).

Zadaća brigade bila je izvršiti žurnu popunu ljudstvom i materijalno tehničkim sredstvima,zaposjesti crtu bojišnice koja se protezala južnom stranom grada Osijeka i mjesta Antunovac,Ernestinovo,Laslovo.

Tijekom studenog '91.nakon pada Vukovara brigada se našla na glavnom pravcu djelovanja neprijatelja sa ciljem presjecanja ceste Osijek-Đakovo i stvaranja obruča oko grada Osijeka.Brigada trpi veliki pritisak neprijateljskih snaga ,što rezultira znatnim brojem poginulih i ranjenih.Neprijatelj bez obzira na svoju veliku nadmoć uspijeva samo neznatno ostvariti svoj cilj,te okupira mjesta Antunovac, Divoš, Ernestinovo,Paulin Dvor i Laslovo.Na navedenoj crti izuzetnom hrabrošću i odlučnošću pripadnika 130.brigade slomljena mu je napadna nadmoć i tu je zaustavljena agresija na Slavoniju i Istočnu Hrvatsku.

Posebnu uspješnu ulogu imali su Inženjeci 130.brigade u proljeće 1992. predvođeni Načelnikom Inženjerije Zlatkom Dernaj prvi u Hrvatskoj počeli su razminiranje. Uspješno je razminirano 9.000 hektara poljoprivrednih površina IPK Osijek i vraćeno za svrhu proizvodnje hrane, očišćeno i razminirano selo Ivanovac sa kompletnim atarom ,sjeverna i južna trasa dalekovoda prema TF Ernestinovo, vojni poligon "Lug",čuveni "C" poligon i drugo. Sa pojedinih razminiranih tabli skidani su usjevi koji se zbog ratnih djelovanja nisu uspjeli skinuti u jesen '91.

Također treba istaknuti i izlaženje posebnog biltena 130.brigade pod ratnim geslom „TU SMO, TU ĆEMO I OSTATI“,koji je služio za dizanje morala i ratnog elana vojnika brigade.
Tijekom najtežih ratnih dana koncem '91.nastala je i ratna himna 130.brigade koja je kompletno djelo pripadnika voda veze.Stihove je napisao Zvonko Rudnički,a glazbu Marinko Ergotić.Pjesmu je prvi puta javno izvedena na proslavi 6 mjeseci ustroja brigade 26.travnja 1992.u hotelu "Thermia u Bizovcu.Otpjevao ju je Igor Delač sa sasvim novim ratnim sastavom voda veze "VV Band-om".

PJESMA 130.BRIGADE

Nedaleko Osijeka,našeg divnog grada
Položaje brani i naša brigada.

Bataljuni naši,ponos su i dika
U njima je puno,odvažnih vojnika.

Slavonijo naša,zemljo polja,žita,
Uvijek ćeš nam biti ponosita.
A vojnici hrabri iz naše brigade
Spremni su da novi Osijek grade.

Stotrideset broj,kažu da je ime,
A njeni vojnici,ponose se njime.

Slavonijo naša,zemljo polja,žita
Uvijek ćeš nam biti ponosita.
A vojnici hrabri iz naše brigade
Spremni su da novi Osijek grade.

Hrabro ona brani Slavoniju ravnu
Jedinu nam zemlju,Domovinu slavnu.

Slavonijo naša,zemljo polja,žita
Uvijek ćeš nam biti ponosita.
A vojnici hrabri iz naše brigade
Spremni su da novi Osijek grade.

Stotrideset broj,kažu da je ime,
A njeni vojnici,ponose se njime.


Brigadom su uspješno zapovijedali pukovnici Nikola Huđin i od kraja '91. Živko Mijić.Stožer brigade bio je sastavljen od visoko obrazovanih pričuvnih časnika, dr.znanosti,profesora, liječnika,inžinjera ,time je zapovjedništvo brigade bilo zaista intelektualno impresivno ,na što smo također ponosni,a koji su dali veliki doprinos u obrani svoga grada.

Tijekom jeseni 1992. i proljeća 1993.god.130.brigada HV uspješno sudjeluje i u borbenim zadaćama u Posavini.

Preustrojem OS RH 1994.god. gasi se mobilizacijski razvoj 130.br.HV,dio vojnika prelazi u 5.domobransku pukovniju,a brigada prestaje sa djelovanjem 30.09.1994.

Tijekom bojevih djelovanja brigada je imala 63 poginula,22 nestala i 370 ranjenih pripadnika, od toga 8 teških invalida.

Brigada je za uspješno obavljene zadaće na prvoj liniji obrane i doprinosu u obrani suvereniteta pohvaljena od strane načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Antona Tusa kao i nekoliko istaknutih časnika i vojnika prigodom proslave I obljetnice ustroja 25.listopada 1992.god.
Prigodom 15. obljetnice osnutka i ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske,te obilježavanja Dana Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske 28. Svibnja 2006. predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je 130. brigadu HV Redom Nikole Šubića Zrinskog, a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Proslava 20.obljetnice ustroja 130.brigade HV ,kao jednom od važnih dana u novijoj povijesti grada Osijeka, posebno će se svečano obilježiti kako i dolikuje pobjedničkoj vojsci u Domovinskom ratu za iskazano junaštvo , hrabrost svih pripadnika brigade i veliki doprinos u obrani grada Osijeka i stvaranju Hrvatske države.


Program proslave 20.godišnjice ustroja 130.Osječke brigade Hrvatske vojske:

1.Sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje pripadnike brigade i Domovinu u konkatedrali Sv.Petra i Pavla ,25 listopada 2011 u 7 sati.

2.Svečano polaganje vijenaca za poginule branitelje kod Spomen obilježja braniteljima u Antunovcu, Laslovu, Ernestinovu, Vladislavcima, Vuki i Čepinu, dana 25 listopada 2011.od 9 h.

3.Svečanost otkrivanja spomen ploče na OŠ "Gorjani" u selu Gorjani gdje je ustrojeno Zapovjedništvo i odakle je započeo ratni put 130. brigade HV ,26.10.2011.u 12:30 sati.

4.Polaganje vijenaca poginulim braniteljima kod Spomenika poginulim braniteljima na Trgu Slobode u Osijeku ,27.10.2011. u 11 sati.

5.Svečana akademija 20. godišnjice ustroja 130.brigade HV u plavoj dvorani doma Hrvatske vojske u Osijeku 27.10.2011. u 12 sati.

6. Otvorenje prigodne Izložbe ratnih fotografija "Tu smo,tu ćemo i ostati" u domu HV u 13 sati.

7.Veliki domoljubni humanitarni koncert u sportskoj dvorani "Gradski vrt" 28.10.2011 u 20:30 h na kojem nastupaju : Marijan Ban i Diktatori, Dado Topić & Zvučni Zid, Kit Karson i Mia Kordić.

Ovom prigodom upućujemo javni poziv svim braniteljima 130. brigade HV i svim drugim braniteljima i domoljubima na nazočnost navedenim programima proslave i odavanju počasti herojima obrane grada Osijeka i Hrvatske domovine.

Posebni gosti koncerta biti će članovi Udruge 100 % Hrvatskih ratnih vijnih invalida I skupine sa predsjednikom Đurom Glogoški koji je također bio pripadnik 130.brigade.

Pozivamo također i sve invalide 130.brigade HV da se jave zbog podizanja ulaznica za koncert.

Gosti na koncertu biti će i članovi Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Osijek i Udruga obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja Domovinskog rata Osječko-baranjske županije.
 Stranica prilagođena ispisu
10-28-2011 03:09:17 pm :: Sanja
Moze bit sramota Bana da je ovako zeznuo ljude.
10-28-2011 08:57:18 pm :: simo031
Vjerujem da se poginuli borci 130. u grobu okreću kad vide tko je sve na spisku njihove brigade (nažalost ni druge brigade nisu izuzetak).

Chow chow – Čau čau Vr...
Na prodaju štenci AMER...
Francuski buldog štenc...
Puppies 3months old fo...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:72

Registrirani online (1): Cayetano